Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Jätteras för S, KD långt under riksdagsspärren och fortsatt framåt för SD – överhängande risk för kaos efter valet

Annons
Grafik: TT

Så var den här. Den sista stora SCB-mätningen innan valet och en rysare för partistrategerna. Betydelsen av att förflytta sig in i valrörelsens slutskede med vind i seglen ska inte underskattas.

Det parti som samlar ett växande opinionsstöd ser ut att ha framtiden för sig.

Den partiledare som mest får hoppas på att undvika en valkatastrof framstår som desperat. (Inte blir det bättre om man vid tillfället råkar vara landets statsminister...)

Framförallt bekräftar mätningen ett antal tidigare insikter kring svensk politik:

1. Att den redan i utgångsläget svaga regeringen nu är ännu svagare. Ens med samarbetspartnern Vänsterpartiet inräknat så ser de rödgröna i bästa fall ut att nå ett valresultat som liknar det man hade 2014. Ska man tro SCB-mätningen landar de knappt fyra procent under. Så mycket för att svenska folket med tiden skulle inse hur bra det var med en vänsterregering.

2. Att det blir en nagelbitare om Kristdemokraterna alls klarar riksdagsspärren. Visst finns (mindre) mätningar som placerar partiet på rätt sida, men här når man alltså inte ens upp i tre procent. Hoppas på stödröster kan man ju alltid. Men ser läget ut så här veckorna innan valet inträffar också fenomenet att stödröstare, som egentligen föredrar andra partier, flyr då de inte vill "slänga bort" sina röst på ett parti som ändå inte ser ut att komma in i riksdagen. Man röstar på Moderaterna i stället.

Liberalerna lever också farligt och även om det får anses osannolikt så är det inte längre otänkbart att allianspartiernas valvakor slutar i ett totalt antiklimax där man samlat fler röster än de rödgröna, men blir klart mindre i riksdagen då två partier åker ur. Där har ni Ulf Kristerssons mardröm de kommande månaderna.

3. Att Sverige numer har tre stora politiska block. Sverigedemokraterna når i mätningen 18,5 procentenheter. De rödgröna och Alliansen 40 respektive 36 eller 39 procent, beroende av om Kristdemokraterna klarar riksdagsspärren eller inte.

Skulle valresultatet bli som i SCB:s mätning hamnar vi i ett politiskt mycket prekärt läge. Alliansen är mindre än de rödgröna och kan inte styra landet som 2010-2014, då man fick igenom sin politik så länge Sverigedemokraterna inte aktivt gjorde gemensam sak med vänsterblocket. Att fortsätta ännu en mandatperiod med en smygversion av "Decemberöverenskommelsen", där allianspartierna sitter på händerna i riksdagens bänkar och låtsas vara svagare än man är i praktiken lär inte vara politiskt gångbart. Återstår att:

1. Landet styrs av Alliansen med aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

2. Landet styrs av en liten minoritetsregering med antingen Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) som statsminister, och att denna söker uppgörelser ömsom åt höger och ömsom åt vänster.

3. Landet styrs av en mittenregering bestående antingen av S+C+MP+L (om en sådan koalition samlar en majoritet i riksdagen, vilket är högst osäkert) eller en storkoalition med Socialdemokraterna och Moderaterna av tyskt eller finskt snitt. "Vi tar ansvar", blir parollen.

Fler tänkbara konstellationer finns så klart, men att Moderaterna och Sverigedemokraterna skulle bilda gemensam regering framstår som osannolikt. I alla fall efter detta val...

Eller så inträffar det cyniska händelseförloppet som framstår som alltmer troligt: Talmansrunda på talmansrunda, ett eller ett par försök till regeringsbildning enligt ovan, månader av tuppfäktning i pressen, regeringskris(er) och nyval.

Som om man inte var trött nog på valåret redan!

Fast samtidigt: Givet den desperation med vilken Stefan Löfven nu lägger om partiets retorik kan ju Socialdemokraternas resa mot botten fortsätta. Och då blir det betydligt mindre krångligt efter valet.

Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.) på oberoende liberala Dalarnas Tidningar.

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling.

Mer läsning

Annons