Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Se det nazistiska hotet, men känn också styrkan i samlingen kring demokratin

Artikel 1 av 4
Antisemitism och nazism (2018)
Visa alla artiklar

Annons
Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.) på oberoende liberala Dalarnas Tidningar.

Almedalsveckan är över. Blev vi mycket klokare? Nja. Men så är det i en demokrati: Samtal i sig har ett egenvärde.

Vissa av partiernas förslag stack ut. Som att M vill se över grundlagen och stärka skyddet för demokratin. Och att C vill införa utsläppsrätter för stoppa övergödningen av Östersjön. I bägge fall var det inte en dag för tidigt.

Och så veckans sannolikt dyraste utspel: Det från S om att pensionerna i framtiden ska utgöra 70 procent av slutlönen. Väldigt långt "i framtiden" visade det sig. Ja, inte ens 80-talister som undertecknad får fullt ut valfläsket smaka. Dyrt lär det bli redan inom kort.

Tyvärr kom det som var en myllrande mötesplats och ett uttryck för en i grunden välfungerande demokrati att överskuggas av NMR.

Nazister trakasserade, misshandlade och försökte skapa allmän oreda för att på så sätt dominera bilden från Visby. Med facit på hand kan konstateras att de lyckades.

LÄS ÄVEN:

Förintelseöverlevanden Hédi Fried, 93: ”Man ska inte vara rädd. Jag kommer till Ludvika när nazisterna marscherar"

Gabriel Ehrling: Först samlade Hédi Fried Ludvika i ett unikt möte, sedan gick vi för att demonstrera mot nazisterna

Reaktionerna som följt har varit hastiga och analysen oftast tunn. Orättvisa anklagelser mot polisen, som har att hantera problemet inom ramen för rådande lagstiftning, har varvats med mer eller mindre ogenomtänkta förslag om radikala förändringar av organisations- och demonstrationsfriheten.

Den som låter frågan sjunka in inser att det inte är enkelt att lagstifta bort nazismen och nazisterna.

Få tycker exempelvis egentligen att det ska räcka med att resa en banderoll för att polisen ska få skingra och gripa. Det organisationsförbud som flera nu föreslår skulle förvisso krångla till det för NMR. Men det skulle inte få bort nazismen från Sverige.

Ulf Kristerssons (M) förslag om att hantera våldsbejakande organisationer inom ramen för en större grundlagsöversyn framstår dock som rimligt, eller i alla fall inte förhastat.

Även om det i grunden är bra att fler får upp ögonen för den nazistiska mobilisering som pågår i Sverige och västvärlden så är det även här viktigt med perspektiv.

I en del beskrivningar framstår Almedalsveckan 2018 som belägrad, att allt annat skymdes av nazismen. Så var det inte.

Lika lite som Ludvika och Dalarna stannat upp för att det flyttat in nazister så upphör det demokratiska samhället för att det finns individer som hatar det.

Diskussionen om hur vi hanterar dem vars kamp går ut på att störta demokratin fortsätter. Ledarredaktionen kommer den kommande veckan att göra några nedslag som förhoppningsvis kan fördjupa förståelsen kring hur vi ska möta nazismen.

Allt arbete för tolerans och mot extremism måste börja i att vi som tror på demokratin är många och starka tillsammans.

Enkla lösningar kommer inte att räcka utan här krävs långsiktigt förebyggande arbete varvat med rena skyddsåtgärder. Och vi kan inte övervinna hotet om vi inte förstår det.

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling

Alla artiklar i
Antisemitism och nazism (2018)
Annons