Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge nya fullmäktigeledamöter en demokratikurs

/
  • I dag samlades fullmäktiges nya ledamöter för konstituering av fullmäktige, och Peder Björk valdes som förväntat till kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

På måndagen var det äntligen dags för de nyvalda ledamöterna att ta plats i Sundsvalls kommunfullmäktige.

Annons

Det nyvalda kommunalrådet Peder Björk (S) drog den nya kommunstyrelsens regeringsförklaring som i stort sett motsvarade de vallöften som S gett. Centerpartiet tycks ha haft en del att säga till om sett till en rad satsningar som utlovas på landsbygden. Glädjande är att LOV i hemtjänsten blir kvar, medan övriga privatiseringar i välfärden inte kommer att genomföras under mandatperioden. Det verkar inte heller bli några nya friskoleetableringar, då Björk lovade att vara väldigt restriktiv med tillstyrkanden av sådana ansökningar, med argumentet att det redan nu finns en överetablering som hotar befintliga skolor med nedläggning, något som den nya kommunstyrelsen vill undvika till varje pris.

Det mest anmärkningsvärda under måndagens fullmäktige var ändå hur SD uppförde sig, något som genererade en del kommentarer i sociala medier.

Sverigedemokraterna föreslog att antalet oppositionsråd skulle utökas till två stycken och förde fram Johnny Skalin som det andra oppositionsrådet, ett förslag som röstades ner av fullmäktige, varpå Stig Bergström (SD) begärde ordet och anklagade fullmäktige för mobbning av Sverigedemokraterna. Det är samtidigt skrattretande och upprörande att SD:s ledamöter tycks ha så lite förståelse för vad demokrati i praktiken faktiskt innebär. Nämnde Bergström begärde även ordet vid ett flertal tillfällen för att uttrycka åsikter och tankar som inte hade med berört ärende att göra. Som när exploateringen av Norra Kajen var uppe på bordet och Bergström tog plats i talarstolen endast för att meddela att Norra Kajen faktiskt i alla tider hetat Heffners. En namnfråga som visserligen kan vara värd att diskutera, men som knappast hade att göra med aktuellt ärende.

Det finns givetvis anledning att ha överseende med att nya ledamöter inte har full koll på gången i fullmäktige, och att ge nya ledamöter från alla partier lite tid att komma in i rutinerna, men anklagelsen om mobbning handlar om något annat. Den visar på djupt bristande förståelse för den demokratiska ordningen, och det är illavarslande att representanter för ett parti som ofta ställer till med världens liv med demokratibegreppet i högsta hugg inte tycks veta vad det betyder.

Till dig, Stig Bergström: Demokrati är att valda representanter ges möjlighet att rösta för eller emot ett förslag, och att församlingen sedan rättar sig efter valresultatet. Det är inte odemokratiskt att inte rösta för just det förslaget du för fram. Det är inte heller mobbning att inte rösta på ditt förslag.

Mer läsning

Annons