Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grisen i säcken

Annons
Kommer junilistan att ställa upp i det kommande riksdagsvalet? Det är en av de mest intressanta politiska frågorna just nu. I går intervjuades partiledaren och än så länge socialdemokraten Nils Lundgren i Ekots lördagsintervju i P1. Något klart svar fick inte vi som lyssnade, men partiet för uppenbarligen den debatten internt just nu. Ett partibildande är dock inte oproblematiskt.
Junilistan består av en brokig skara företrädare av olika politisk färg och med olika bakgrund. Helen Goudin, en av partiets EU-parlamentariker, är en socialdemokrat på vänsterkanten medan före detta riksbankschefen Lars Wohlin betraktar sig själv som "allmänborgerlig". Däremellan finns bland annat Nils Lundgren som tillhör vad som förr brukade kalla kanslihushögern inom socialdemokratin.
Så hur skulle ett nationellt riksdagsparti se ut? Vilka frågor skulle de driva och vilka lösningar? Vilket regeringsalternativ skulle de komma att stödja efter valet? Detta är frågor som väljarna rimligtvis måste få svar på innan valdagen ifall junilistan väljer att ställa upp. För ingen vill ju som bekant köpa den berömda grisen som gömmer sig i säcken.
Dessutom kan det ifrågasättas vad junilistan har i riksdagen att göra. EU-fördraget är med högsta sannolikhet dött i sin nuvarande form och det svenska folket avslog i folkomröstningen ett medlemskap i EMU. Såvida partiet vill behålla sina nuvarande medlemmar är det svårt att se hur de skall kunna enas om något annat än att gå till val på att bekämpa en maktförskjutning från medlemsstaterna till EU. Och har vi inte högre förväntningar än så på våra rikspolitiker? Bör de inte ha åsikter i viktiga frågor som hur vi får bukt med arbetslösheten och de höga sjuktalen till exempel?
Istället för en junilista eller septemberlista kan vi hoppas på att de etablerade partierna vågar lyfta EU-debatten i den här valrörelsen. Tyvärr har de flesta riksdagspartier varit ovilliga att debattera EU i tidigare valrörelser. Säkerligen beror det till stor del på att flera partier är splittrade internt. Inom bland annat socialdemokraterna, centern och kristdemokraterna finns det stora skaror som är mer EU-skeptiska än respektive partiers officiella hållningar. Men det är viktigt att partierna nu vågar ta den principiella diskussionen om vad de vill med EU istället för att av partitaktiska skäl återigen försöka tiga ihjäl frågan.

"har vi inte högre förväntningar

Mer läsning

Annons