Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grupparbete löser inte problemen, Stefan Löfven

/
  • Nu ska statsminister Stefan Löfven (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) staka ut vägen för näringslivet.

Annons

”Det är ett nytt kapitel i svensk näringspolitik”, sade näringsminister Mikael Damberg (S) när regeringen presenterade sina fem samverkansprogram tidigare under veckan. Tanken är att representanter från politik, näringsliv och akademi ska ta itu med vår tids stora frågor.

Men ingenting är nytt med gruppmöten om Sveriges nuvarande och kommande utmaningar. Samverkansprogrammens arbetsuppgifter låter snarlika den sparkade framtidsministern Kristina Perssons (S) tidigare uppdrag. Statsrådet hann under sin korta regeringstid avverka tre olika analysgrupper. Statsminister Löfven startade sitt innovationsråd och tillsatte inte en, utan fyra, industrikansler.

Den nuvarande regeringen är inte ensam om att leda i grupp. Även regeringen Reinfeldt hade en läggning åt att skapa ett överflöd av kommissioner och råd. Vem minns vad Framtidskommissionen eller Globaliseringsrådet kom fram till? Arbetet ledde till få konkreta reformer och genomförda förslag.

Det är tur att riksdagen har gott om konferensrum. Trots att Decemberöverenskommelsen är död resulterade den i att regeringen och oppositionen sitter och förhandlar om både försvar och säkerhet, pensioner och energi. Samverkan och samarbete är bra och nödvändigt, men inte om det är det enda som politiker kan erbjuda.

S- och MP-regeringen kom till Rosenbad idélösa och två år av workshopande har inte lett arbetet framåt. Regeringsarbetet står still och frågan är vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska med makten till. Enligt regeringen är politik inte längre att vilja, utan att samtala i små grupper – och aldrig komma till beslut. Det behövs politiker som agerar på de samhällsutmaningar som finns, inte konfererar om dem.

Mer läsning

Annons