Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna Björklund: Toleransen håller på att vinna

Pride är ett fenomen för hela landet och över hela året, i takt med att allt fler städer får sina egna veckor. Ändå är det årets största firande, som nu inletts i Stockholm, som är extra värt att uppmärksamma.

Annons

Pride firas, bevittnas och upplevs i år mot en mörkare fond än på länge i skuggan av terrorn. Årets Pride kommer bli ett arrangemang somsatsar mer än någonsin på säkerhet – för att det kan komma att behövas.Motsägelsefullt nog kan detta bero på att värderingar håller på att förskjutastill det bättre.

Flera attentat har skakat världen under den första halvan av 2016. Ett av de värsta var dödskjutningarna på en klubb för HBT-personer iOrlando den 12 juni, när 50 människor miste livet. Gärningsmannen valde att taut sitt hat mot samhället i stort mot HBT-personer. För att det är en av degrupper som triggar ilskan hos vår tids förlorare – de som inte tycker attsamhället är på väg, som motsätter sig de progressiva värderingar som har vuxitsig allt starkare.

Samtidigt finns det en mer lågintensiv förföljelse avenskilda människor som pågår varje dag, över hela världen och som drabbar långtfler. Vi vet att människor i varje del av världen varje dag går och väntar påatt någon ska komma på dem. På att polisen ska klampa in med kängor och släpaiväg dem med en säck över huvudet. Att det varje natt finns någon som gråtersig till sömns över en hopplös livssituation där man inte känner att man kanvara den man är för att det innebär för stora risker, att varje dag bli enplåga. För varje månad som går kommer ytterligare en makthavare undan med attge sig på de svaga och diskriminerade, offer av kött och blod. Människor sombara råkade födas med egenskaper som deras omgivning bestämt inte ska få finnas.

Pride. Få grupper har somHBT-personer förtryckts så intensivt men ändå vägrat att ge upp.

Men kampen för lika rättigheter har på många platser nåttallt fler framgångar, vilket i sin tur kan trigga fler enskilda uppmärksammadedåd. För, trots den dagliga förföljelsen, och trots enskilda händelser, harvärderingar skiftat. Fler länder har tagit bort dödsstraff, HBT-personer börjarsynas och höras på riktigt i allt fler arenor.

Ytterst är det dessa förändringar som triggarpanikreaktionerna åt andra hållet. Vissa personer känner att de håller på attförlora kampen om värderingarna, och de har delvis rätt. Det gör dempanikslagna. Därför måste samhället stå fast i sitt budskap till dem. Ja, nihåller på att förlora, och ni kan inte göra något åt det med ert våld!

Få grupper har som HBT-personer förtryckts så intensivt menändå vägrat att ge upp. Årets Pridevecka kommer bara vara ytterligare ett bevisför att toleransen håller på att vinna. På den vägen måste vi dock fortsättaförsvara oss mot våldsverkarnas dödsryckningar.

Mer läsning

Annons