Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har ni inga som helst tvivel om Petersvik?

/
  • Tycker de folkvalda i Sundsvall verkligen att alla frågetecken kring logistikparken är uträtade?

Frågan om en logistikpark i Petersvik är tydligen enormt polariserande.

Annons

De folkvalda i Sundsvalls kommunfullmäktige står nästan helt enade, från vänster till höger, i sitt stöd för projektet. Samtidigt finns det ett högljutt motstånd från en aktionsgrupp som vill bevara Petersvik.

Det är lätt att hålla med Svante Säwén som på torsdagen skrev en S-krönika med innebörden att man måste respektera att det finns olika åsikter i den här frågan. Så långt allt väl.

Jag är själv inflyttad Sundsvallsbo och har i stort sett ingen relation över huvud taget till Petersvik. Faktum är att jag knappt kände till områdets kulturhistoria innan diskussionen om logistikparken tog fart. Kanske är det ett tecken på områdets tillgänglighet för utomstående?

Argument för att bygga en logistikpark saknas förstås inte. Det främsta argumentet är att det skulle vara bra för miljön om fler transporter kunde flyttas från lastbil till tåg eller båt. Det är inte där problemet med att bygga en logistikpark i Petersvik främst ligger. Problemet är snarare att det fortfarande är så mycket som är osäkert och att kalkylerna framstår som minst sagt svajiga. Samt att man kan vara tveksam till att kommunen ska finansiera ett bygge som så uppenbart är utformat för att passa ett specifikt företag som hand i handske.

Det finns såvitt jag kan se det åtminstone tre kriterier som bör vara uppfyllda innan kommunen går vidare med bygget av logistikparken.

* En översyn av de kalkyler som logistikparken baseras på måste göras. Det framstår som att mängden gods som ska transporteras via logistikparken är kraftigt överdrivna. Nyligen kunde ST därtill berätta att det kommunala bolaget Logistikparken AB räknar med en kraftig ökning av mängden gods som ska fraktas via logistikparken, trots att SCA är tveksamma. Det är lätt att få känslan av att det handlar om en glädjekalkyl.

* Gör en miljökonsekvensutredning. Ett av syftena med logistikparken är att värna miljön, det är då inte rimligt att bygga den utan att bena ut hur det kommer att påverka miljön i närområdet.

* SCA måste gå från ord till handling. Företaget eldar på för att få kommunen att investera i logistikparken, men är själva inte beredda att i dagsläget fatta beslut om att gå in med sin del. Innan SCA de facto är berett att skjuta till de pengar som företaget har talat om så bör inte kommunen äventyra fler skattekronor på projektet.

Om Sundsvalls politiker efter att ha ytterligare en gång ha gått igenom projektet med kritiska ögon kommer fram till att det bästa för Sundsvall är att bygga en logistikpark med placering i Petersvik så är det inte så mycket att säga om det. Då har demokratin sin gilla gång. Men det är inte rimligt att fatta investeringsbeslut i den här storleksordningen – över 700 miljoner kronor – när så mycket fortfarande är oklart.

Ska en satsning på flera hundra miljoner skattekronor genomföras så måste det stå bortom allt rimligt tvivel att pengarna är välinvesterade.

Tycker de folkvalda som är beredda att utan tvekan gå vidare med projektet verkligen att vartenda frågetecken har rätats ut?

Om inte så är det bättre att avvakta och tänka ett varv till. Det går alltid att sätta i gång ett bygge i ett senare skede, men omöjligt att ångra sig när det väl står klart.

Mer läsning

Annons