Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hindra alla som kränker oss

/

Annons

Skulle det här avslöjas som ett misstag, har det svenska försvaret sålt det allra sista av sitt förtroende hos allmänheten. När försvaret entydigt säger sig ha bevis för att en utländsk militär mindre ubåt av något slag funnits i svenska vatten under de åtta dagarna av ubåtsjakt i Stockholms skärgård, så kan medborgarna förstås ändå tro vad de vill.

För bevisen är inte lika handfasta den här gången som när sovjetiska U137 stod på ett skär i Blekinge 1981.

Men när överbefälhavare Sverker Göransson slår fast att det inte råder något tvivel om att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium kan ingen politiker göra annat än att ta det på allvar.

Statsminister Stefan Löfven (S) tog också chansen att visa sig så statsmannalik som möjligt. Det skötte han med den äran. Och det säkerhetspolitiska råd som blev svaret kan säkert fylla sin funktion.

Världsläget har onekligen skärpts på sistone. Löfven nämnde både ebola, klimathotet, IS terror, och Ukraina. Och nu vårt närområde, även om Löfven betonade att det inte finns något akut hot mot vårt land.

Både ÖB och regeringen slog fast att kränkningar av någon typ inte ska tolereras.

ÖB Sverker Gustavsson som jag råkade få lyssna till på plats på TT i Stockholm efter den stora presskonferensen valde, även om han också ville flytta utlovade resurser till närtid, att betona att man faktiskt har resurser redan i dag. Det var på så vis, i det här fallet via fasta sensorer, som man anser sig kunna fastslå att en ubåt verkligen funnits på plats – långt in på svenskt inre vatten. Det är resultatet av de senaste veckornas analys.

Stackars Carl Bildt (M) tvingades ju under sin tid som statsminister i tidigt 90-tal anklaga Ryssland för intrång för något som faktiskt avslöjades som ett misstag – minkarna ni vet.

Inte för att Bildt hade behövt anklaga Ryssland. Det var ännu ett misstag. Men jag tänker inte lasta någon statsminister för att hen litar på uppgifter från sin egen militär.

Löfven kommer betydligt lindrigare undan genom att inget land pekas ut den här gången. Det är uppenbarligen klokt eftersom, ÖB Göransson säger att nationaliteten i princip bara kan fastställas om man kan tvinga upp en ubåt till ytan.

Spänningarna i Östersjöområdet minskas ju på intet sätt om Sverige skulle anklaga Ryssland utan handfasta bevis. Sen kan ju vi andra tänka fritt.

Sen får vi se i vilken mån omvärlden övertygas. Den finländske försvarsministern Carl Haglund har ju närmast raljerat över den senaste svenska ubåtsjakten.

Den politiska slutsatsen måste för svensk del ändå bli att Sverige måste ha militär kapacitet att hindra kränkningar av svenskt territorium oavsett hur det görs.

Mer läsning

Annons