Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humaniora eller Timbro?

/
  • Johan Norberg – humanist och samhällsdebattör eller företrädare för näringslivsintressen?

För att uppmärksamma att Avdelningen för humaniora har etablerat sig i Sundsvall anordnar Mittuniversitetet Humanioradagarna, 14-16 oktober. Många håller med om att humanistiska perspektiv behövs i samhällsdebatten, men likväl kämpar många humanistiska ämnen i motvind.

Annons

Men kanske har företrädarna för de humanistiska ämnena nu hittat ett nytt effektivt sätt att argumentera för humanioras relevans. I april startade nämligen den humanistiska tankesmedjan Humtank. Under torsdagen anordnas ett lunchseminarium i Sundsvall där representanter för Humtank diskuterar humanisternas plats i samhällsdebatten.

När tankesmedjan lanserades i våras framhöll Per-Olof Erixon, dekan för Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet, att Humtank skulle vara en motvikt till bland andra Timbro. Det vill säga till den marknadsliberala tankesmedja som genom åren har gett ut en rad filosofiska och historiska böcker, men där vänsterakademiker icke göre sig besvär. Nu skulle en motoffensiv mot "ekonomiseringen" av samhällsdebatten inledas.

Som ett exempel på det inflytande som tankesmedjor som Timbro hade fått nämnde Erixon begreppet utanförskap och dess snabba spridning. Vän av ordning kunde ha poängterat att begreppet utanförskap nog snarare härrörde från Moderaterna, men som ett exempel på vad en riktig humanioravän förväntades ogilla tjänade exemplet antagligen sitt syfte.

Att haka upp sig på enskilda formuleringar i en intervju vore att göra en höna av en fjäder, om det inte vore för att positioneringar gentemot Svenskt Näringsliv, den lede fi Jan Björklund, Timbro-högern, med mera, så ofta tycks göras när poängen med humaniora ska nålas fast. Som om det "humanistiska samhällsdebatterandet" kräver en tydlig yttre, och helst borgerlig, fiende för att projektet ska bli riktigt intressant. Och som om samhällsdebattörer som Johan Norberg och PJ Anders Linder per definition skulle vara mindre humanistiska än låt säga Göran Greider.

Ekonomiska perspektiv bör absolut ifrågasättas ur olika synvinklar. Men humanistiskt tänkande bör nog inte primärt ses som motkraften till marknadsliberaler och näringslivsintressen. Företrädare för humaniora kan välja en sådan ingång i diskussionen, men det vore att begränsa utgångspunkten högst väsentligt. Humaniora är för viktigt för att låsas fast i en självvald ungerdog-position eller vid ett underförstått vänsterperspektiv.

Med all säkerhet håller de företrädare för Humtank som ska medverka vid torsdagens arrangemang i Sundsvall med om den saken. Det ska hur som helst bli riktigt intressant att komma och lyssna till vad de har att säga.

Mer läsning

Annons