Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska förtroendeklyftan överbryggas?

/

Annons

Ukraina har valt ett nytt parlament. Svenska medier utropar att de västvänliga vann. Som om det har något egenvärde. Sant är att de preliminära siffrorna tyder på att de värsta högerextremisterna gick sämre än väntat. De allra värsta ser ut att inte ens komma in.

Sorgligare är att det att inte funnits något alternativ till presidentens och premiärministerns partier. Det är dessa som efter presidentvalet i maj valde att söka en militär lösning på konflikten i landets östra delar.

Det är möjligt att det i deras egna ögon var det enda sättet att behålla väljarnas förtroende, i krig dras också medborgarna lätt med i dårskapen. Det viktigaste nu är att gå vidare med den vapenvila som trots allt finns, i varje fall på papperet. Valresultatet måste tolkas som om det är den väg väljarmajoriteten nu vill gå.

I skrivande stund vet vi inget om hur alla mandaten majoritetsvalkretsarna fördelas. Ett litet hopp kanske kan sättas till att många nya parlamentariker väntas bli valda.

I den mån de kommer med intryck från det folkliga upproret på Majdan i Kiev, kan det bli något positivt.

Men på Majdan finns också roten till ett av de stora problemen i sammanhanget. Det var ju lätt att sympatisera med den kamp mot korruptionen som Majdan kom att symbolisera.

Tyvärr misslyckades man samtidigt kapitalt med att hålla nationalistiska extremister stången i denna kamp. På så vis fick separatistiska strävanden på Krim och i Donbass fritt spelutrymme. Även Du som tror att allt är Rysslands fel bör förstå hur man kunde få sånt stöd i öster.

Som SvD:s Anna-Lena Laurén skriver: ”Det är oroande att inget av de segrande partierna har talat om hur de ska överbrygga förtroendeklyftan mellan Donbass och resten av landet. .. Det (gjorde) man heller inte efter segern på Majdan. Sedan gick det som det gick.”

Mer läsning

Annons