Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Guds namn

Annons
Dagens eko har besökt flera moskéer i Sverige spelat in samtal med imamer och predikningar som dessa genomfört. Glädjande nog var de allra flesta andliga ledarna tydliga med att våld inte är förenligt med islam, men ekots granskning visade också att detta inte gäller alla muslimska präster. Det framgick av reportaget att det finns imamer som under sina predikningar i svenska moskéer uppmanat att gud "förödmjuka de otrogna", att inte lämna några judar, amerikaner och britter eller de som stödjer dessa i livet.
I en efterföljande debatt emellan Abdulkader Habib från Sveriges unga muslimer och Fredrik Malm, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, avfärdade Habib att sådana predikningar skulle vara ett uttryck för extremism. Istället såg han det som ett uttryck för imamernas "okunnighet" och att de "uttrycker sig klumpigt". Det sista är en tämligen grov underdrift. Att i islams namn uppmana till att straffa och döda otrogna är betydligt mer än ett klumpigt sätt att uttrycka sig.
Den attityd som Abdulkader Habib uppvisade i debatten är ett problem, att han som muslim inte tydligt tar avstånd från de hemskheter som uttalas. Alla muslimer som har en mindre rigid tolkning av islams heliga skrift, Koranen, bör vara väldigt tydliga i sitt avvisande och i sin kritik av dessa extremteologer i princip samma sak som vi fordrar av svenska kristna präster i förhållande till extrema sektledare som bekänner sig till denna religion.
Det är bara moderata muslimer som på allvar kan ta itu med och utrota extrem islamism i den mån den förekommer i svenska moskéer. Detta genom att aldrig acceptera, att aldrig vika undan för spirande antisemitism och brandtal mot en liberal och sekulär världsordning.
Att vara fri att leva efter vilka dogmer och religiösa påbud som helst, är en självklarhet i ett öppet och demokratiskt samhälle. Man kan här dra en parallell till Åke Green och dennes hatpredikan mot homosexuella. Det kan stå var och en fritt att finna andra klandervärda för sitt sätt att leva, och även att uttala detta öppet. Men människor får inte i någon guds namn oemotsagda predika om vad som indirekt är uppmaningar till att ta livet av och straffa de som valt ett annat sätt att leva sina liv.

"Aldrig vika undan för spirande antisemitism

Mer läsning

Annons