Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget försvar – inga värnpliktiga

/
  • Att den svenska värnplikten, som bara gällt halva befolkningen, avskaffas har vi inget problem med men det är allvarligt att försvarsmakten inte är i behov av värnpliktiga.

Annons

I dag 1 juli hamnar den svenska värnplikten i malpåse efter mer än 100 år. Ja varför inte – det svenska försvaret ligger redan i malpåse. Försiktigt uttryckt. Sverige saknar förmåga att försvara landet mot ett kvalificerat militärt angrepp av någon omfattning.

I och för sig är det så att det i dagsläget saknas potentiella angripare. Några allvarliga militära hotbilder existerar inte. I vart fall inte i dag och i vart fall inte inom det luddiga begreppet ”överskådlig tid”. Det är alltså en fråga om vad som är sannolikt. Sannolikheten att vi måste möta en militär angripare är under överskådlig tid mycket liten. Det känns i och för sig tryggt men haken är att ingen kan säga hur lång eller kort denna överskådliga tidsperiod är.

Självklart är det vår förhoppning att värnplikten nu skall få sova sin Törnrosasömn i hundra år, ja helst mycket längre än så. Vem vill inte önska sig den eviga freden?

Vår moderna historia borde dock ha lärt oss att krig och konflikter följer på perioder av fred med samma säkerhet som regn kommer efter solsken. Det må vara cyniskt men är inte desto mindre sant. Vilken försvarsförmåga kommer Sverige att ha om kriget kommer. Eller rättare sagt, vilken kraft kommer vi att ha att återta vår tidigare kapacitet?

Ett lands förlorade försvarsförmåga kan inte köpas över disk från den ena dagen till den andra. När andra världskriget utbröt 1939 tog det Sverige närmare tio år att rusta upp till en nivå som hade behövts för att möta hoten. Inget talar för att en upprustning skulle gå fortare i dag vilket väcker två frågor:

– Är det sannolikt att det inom tio år uppstår en situation som kräver att ett land som Sverige har militära muskler?

– Är det troligt att vi i detta läge kommer få ytterligare tio års tid på oss att upprusta på ett sätt så att vi kan skydda landet och dess invånare mot nyss nämnda hot?

Men att den svenska värnplikten avskaffas har vi egentligen inget problem med. Särskilt som den bara gällt för den ena halvan av befolkningen. Allvarligare är att landet saknar en försvarsmakt i behov av värnpliktiga.

Mer läsning

Annons