Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget roligt jobb

Annons
Anna Sjödin från Umeå har en svår uppgift framför sig när hon tar över ordförandeposten i SSU. Det övergripande målet för henne måste vara återuppbygga det förtroende som är kört i botten efter fusk med medlemskap och interna stridigheter. Att åter uppbygga förtroendet är nödvändigt om SSU skall kunna vara en politisk kraft att räkna med i framtiden, men det måste få ta den tid det tar. Enbart genom ett långsiktigt och målmedvetet arbete att rensa upp i den djungel av fusk som funnits under många år kommer förtroendet sakta att åter byggas upp.
Men att ena ett ungdomsförbund som dels har medlemmar som får Lars Ohly att framstå som en gammaldags högerman, och dels har karriärsossar som vill föra en mittenpolitik kommer nog även det att bli väl så svårt. Det åsiktsmässiga avståndet mellan de olika falangerna ter sig enormt stora. Högerfalangen ligger rätt nära den politiska linje som moderpartiet och regeringen driver. Men det som är svårt att förstå hur de distrikt som befinner sig längst ut på vänsterkanten kan anse sig höra hemma inom socialdemokratin. De som anser att marknadsekonomin bör ersättas med en politiskt planerad ekonomi hör snarare hemma i Ung vänster eller ännu längre ut till vänster.
Man behöver inte vara överdrivet konspiratoriskt lagd för att misstänka att de försöker få legitimitet för sin vänsterextremism genom att föra fram den under SSU:s flagg. Det är säkert fler som lyssnar på SSU än på diverse brunröda bokstavskombinationer långt ut till vänster. Lyckas Anna Sjödin inte överbrygga förbundets klyftor är det risk för att fusket med medlemssiffror kommer att upprepas. Detta då det är genom höga medlemstal de olika distrikten tilldelas mandat till kongressen, något som i praktiken innebär makt.
Bland många socialdemokrater kan det spåras en viss besvikelse över att Göran Persson väljer att inte tala på SSU-kongressen. De hade gärna sett att partiordföranden hade försökt gjuta olja på vågorna, men istället väljer han att ta sin hand ifrån förbundet. Säkerligen skall det ses som en tydlig markering om att han inte vill sammanblandas med det skandaliserade ungdomsförbundet.
Det är inget roligt jobb som ligger framför SSU:s ordförande nu, men någon måste göra det. Ardalan Shekarabi var tydligen inte rätt man att ena SSU, tiden får utvisa om Anna Sjödin lyckas bättre än sin föregångare.

\"Avståndet mellan de olika falangerna ter sig enormt stora

Mer läsning

Annons