Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insats för demokratin

Annons
I går debatterade riksdagen en utökning av den svenska fredsbevarande insatsen i Afghanistan. Utrikes- och försvarsutskottet tillstyrkte i går regeringens förslag att ställa en utökad styrka till förfogande att delta i den Internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan (ISAF). Som mest kan den svenska styrkan enligt beslutet uppgå till 375 man som är verksamma under 24 månader.
Efter decennier av ockupation, diktatur och inbördeskrig har Afghanistan nu chansen att bygga sig en säker och trygg framtid. Men detta kräver att omvärlden ställer upp med fredsbevarande styrkor som ser till att säkerhet och frihet kan upprätthållas och garanteras. Vänsterpartiets Alice Åström argumenterade i gårdagens debatt för att Sverige borde dra tillbaka den personal vi har på plats, snarare än att utöka insatsen. Skälet till detta är för att inte sammanblandas med det enligt vänsterpartiet så förhatliga USA. Detta är medveten desinformation från vänsterpartiet. Det råder för de allra flesta ingen tvekan om att det är en FN-insats med ett tydligt mandat som agerar fredsbevarande i Afghanistan. Och att det är i denna FN-styrka Sverige deltar. Att påstå någonting annat är direkt lögnaktigt. Att vänsterpartiet nu försöker slå mynt av det tragiska faktum att en svensk FN-soldat dödades i Afghanistan den 25 november är beklagligt.
Vänsterpartiets sätt att argumentera kan sammanfattas med att freden bör bevaras, men någon annan får stå för insatsen. Det duger inte. FN-insatser bygger på att medlemsstaterna ställer upp med såväl personal som materiel. FN har ingen egen styrka som finns att sätta in efter behov som Alice Åström tycks tro.
Vill Sverige stödja den positiva utvecklingen i Afghanistan så är det sämsta vi kan göra att dra tillbaka vårt bidrag till ISAF-styrkan. Glädjande nog har en betryggande majoritet i riksdagen insett detta. Att överge Afghanistan i nuläget skulle sannolikt leda till ett inbördeskrig och en kamp om makten snarare än att främja en demokratisk utveckling. Hur detta kan ligga i vänsterpartiets intresse är svårt att förstå.
Vi kan ge vänsterpartiet rätt i att det förekommer fall där amerikansk militär har begått tydliga övertramp i kampen mot terrorismen. Men hur man ur detta faktum kan komma fram till slutsatsen att Sverige inte bör delta i fredsbevarande insatser under FN flagg är minst sagt märkligt.

"FN-insatser bygger på att medlemsstaterna ställer upp

Mer läsning

Annons