Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Islamism och förtryck i Uzbekistan

Annons
Veckoslutets blodbad i Andizjan i södra Uzbekistan har utlöst förvirrade och motsägelsefulla kommentarer från omvärlden. Var det islamiska extremister som låg bakom massakern? Eller tappade militären helt enkelt besinningen och sköt urskillningslöst på obeväpnade civila?

Extrema islamistiska grupper finns i Centralasien, men en mängd trovärdiga källor hävdar att händelserna i Andizjan inte handlade om islam utan om protester mot ekonomiska orättvisor, korruption och rättslöshet. Brutaliteten i regimens reaktion på protesterna riskerar däremot att ge islamistiska rörelser ett uppsving i ett överbefolkat och fattigt hörn av världen. Upprinnelsen till blodsutgjutelsen var att 23 egenföretagare i Andizjan fängslades för några månader sedan och anklagades för att tillhöra en dittills okänd grupp kallad Akromija. Den skulle i sin tur vara en utbrytning ur den stora, i Uzbekistan förbjudna, rörelsen Hizb-ut-Tahrir, som strävar efter att upprätta en islamisk stat i hela Centralasien.

De fängslade uppges ha försökt lindra misären i den överbefolkade och fattiga Ferganadalen genom privat välgörenhet. Ett område där människorna hänvisade till att försöka hjälpa sig själva och varandra så gott de kan. Men sådant undergräver samtidigt myndigheternas auktoritet och kontroll av befolkningen. Auktoritär maktutövning är vad som främst kännetecknar Islam Karimovs hårdföra regim i Uzbekistan. Blodbadet i Andizjan visar hur långt regimen är beredd att gå för att krossa varje tendens till självständigt handlande från de uzbekiska medborgarnas sida.

Både USA och Ryssland ser Karimov som en bundsförvant i \"kriget mot terrorismen\" och har därför haft svårt att bestämma vilken fot de skall stå på i den här krisen. Amerikanska UD har uttryckt oro för att islamiska extremister kan ha kommit på fri fot i samband med oroligheterna i Andizjan, men utrikesminister Condoleezza Rice har samtidigt uppmanat Karimov att skapa ett \"öppnare politiskt system\". Ryske utrikesministern Sergej Lavrov hävdar att islamistiska krafter \"spelade en viss roll\" i händelserna, men också han har beklagat att oskyldiga fått sätta livet till. Båda stormakterna anser sig behöva Karimovs hjälp i sin kamp mot \"islamisk terrorism\". Därför vill de inte öppet ta avstånd från honom, hur brutal hans maktutövning än är. Samtidigt inser de naturligtvis att Karimovs sätt att krossa all inhemsk opposition, såväl ickereligiösa partier som fredliga islamiska rörelser, på sikt bara föder ännu mer desperation och hat bland hans landsmän. Det är ur en sådan jordmån verklig islamisk terrorism spirar.

Mer läsning

Annons