Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italienska för nybörjare

/
  • Italiens katastrofchef reagerade blixtsnabbt när han insåg vidden av tsunami-katastrofen.

Annons
Tsunamins efterdyningar håller på att ebba ut. I Thailand byggs turistorterna upp, här hemma debatteras ännu frågan om vad och varför allt blev så fel med den svenska hjälpinsatsen. Jag ser att Fritidsresors Lottie Knutsson nu föreläser på temat att \"växa med uppgiften\" och nog växte hon alltid. Trots mörka ringar av trötthet under de stora ögonen var det informationschefen på ett reseföretag som oförtrutet gav svenskarna raka och klara besked. Detta skedde samtidigt som diverse politiker och myndighetspersoner kallade till presskonferenser där vi fick veta att det egentligen inte var någons fel att ingenting hände.

Också Guido Bertolaso är åter i ropet, kommer ni ihåg läkaren som är något slags övergripande katastrofchef i Italien? Innan vi i Sverige fattat vad som hänt hade Italien redan rekvirerat charterplan och packat dem fulla med räddningspersonal och utrustning. På vägen hem från Sydostasien tog planen med sig skadade och strandsatta italienska turister. Vi talar alltså annandag jul. När utrikesminister Laila Freivalds besökte en teaterföreställning var de första italienska planen redan i luften. När de första svenska planen med hjälp kom i väg minns jag inte möjligen handlar det om förträngning, den slöa svenska reaktionen väcker ännu skam och blygsel.

Nåväl, dr Guido Bertolaso talade häromdagen på en konferens om krisberedskap i Stockholm. Det ger ytterligare näring till debatten om hur Sverige kan hantera kommande katastrofer bättre. I Italien har Bertolaso det övergripande ansvaret över samtliga myndigheter när det gäller katastrofer, terroraktioner eller stora olyckor. Jag undrar när vi skall lära oss att det inte är en fråga om, utan när något nytt lika hemskt, eller värre, drabbas oss. Men ännu finns inte ens embryot till en svensk katastroforganisation med beredskap och befogenheter likt italienska civilförsvarets.

Flera utredningar har påtalat behovet av ett samlat ansvar, bland annat efter Estonias förlisning. Vi har dock inte kommit mycket längre än att Krisberedskapsmyndighetens generaldirektör, Ann-Louise Eksborg, önskar en svensk krisledande myndighet. Eksborg betonar dock (i Dagens Nyheter) att det inte bara går \"att lyfta över\" den italienska lösningen i det svenska systemet.

Varför då för att majoriteten svenskar inte talar italienska? Om den italienska lösningen inte går att anpassa direkt så får man väl ta de bitar som går att anpassa. Eller, går det verkligen inte att anpassa svensk statsförvaltning så att vi här kunde få något som liknar den italienska modellen? Varför skulle det vara så svårt, förutsatt att den politiska viljan finns? Den borde finnas mindre än ett år kvar till valet och bara dryg månad till ettårsdagen av den tsunami som i grunden förändrade livet gång för så många människor. En kurs i \"italienska för nybörjare\" vore något att inleda med.

Mer läsning

Annons