Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Att ge en hund vatten eller att låna ut en fläkt är också viktiga insatser som ger ett starkare samhälle

Annons
Jo, det är en insats även att släcka törsten hos en varm vovve. Foto: Leo Sellén / SCANPIX

Det behövdes en katastrofsituation, men nu har den svenska krisberedskapen tvingat sig högst upp på dagordningen.

Sverige pressas just nu till det yttersta. Räddningstjänstpersonal, frivilliga och inlånad personal från utlandet försöker stoppa bränderna.

Räddningstjänsten i Sverige har länge haft stora problem. Det saknas omkring 2500 deltidsbrandmän. Ett yrke som det är svårt att rekrytera till på grund av usla villkor.

Läs mer: Karin Bergkvist: När röken skingras måste det tas beslut om en fungerande räddningstjänst för hela Sverige – året runt

Om man ser till den större bilden handlar det också om ett nedrustat Sverige på alla fronter. Ett Sverige där man utgått från att det inte kan bli krig eller katastrofer.

Den situation vi är i nu kommer förhoppningsvis att tvinga politiker att sluta kasta floskler omkring sig för att istället ta de nödvändiga beslut som kan reformera svensk beredskap.

Förhoppningsvis får den frågan plats i den valrörelse som snart drar i gång på allvar.

Men just nu befinner vi oss i krisens mitt. Och även om det kommer att finnas mycket att säga om svensk beredskap och hur den ska förbättras, så brister inte svenska folkets vilja att mobilisera och hjälpa till.

Vi har sett det förr. Vid storbranden i Västmanland för fyra somrar sedan. I samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Och nu levererar svenskarna igen.

Människor åker ut med pizzor till räddningspersonal, någon släpar en pool till räddningsbasen så att de överhettade och trötta brandmännen kan ta sig ett dopp. Ett stort dryckesföretag skickar 18 pallar dricka till Ljusdal. Och på sociala medier sprids information om insamlingar för att hjälpa drabbade.

Viljan att hjälpa till syns överallt denna heta sommar. Exemplen är många på djurägare som hjälps åt att få fram foder djur som för länge sedan fått slut på bete. Jag har på flera ställen sett såväl näringsidkare som privatpersoner som ställer fram vattenskålar till törstiga hundar.

Jag har också sett många vädjanden i köp- och säljgrupper på Facebook från människor som behöver hjälp i värmen. I en grupp såg jag en förtvivlad mamma i en kokhet lägenhet med en för tidigt född bebis. Hur hon än hade letat hade hon inte någonstans kunnat hitta en fläkt att köpa. Det var totalt slut överallt. Engagemanget var enormt och mamman och bebisen var inte fläktlösa många minuter till. En man erbjöd sig rent av att ge henne den AC han lyckats komma över. "Du behöver den mer än vad jag gör", konstaterade han.

Hjälpvilligheten visar sig på alla håll och kanter, även i det lilla och för vissa kanske till synes bagatellartade. Men i detta går att se något verkligt hoppingivande.

För ett samhälle där alla hjälps åt är starkare.

Mer läsning

Annons