Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Ökad kontroll av kvinnors kroppar – abortmotstånd finns även i Sverige

Det finns krafter såväl i Sverige som i resten av världen som strävar efter en ökad kontroll över kvinnors kroppar. I Sverige har vi Sverigedemokraterna som vill begränsa aborträtten men även många som tar smygvägen till abortmotståndet och förespråkar samvetsfrihet för till exempel barnmorskor, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons

Det var rörande bilder som visade hur irländska kvinnor jublade när resultatet av folkomröstningen i maj i år offentliggjordes. Det blir äntligen en mildare abortlagstiftning i landet.

BBC om folkomröstningen: Irish abortion referendum: 'We made history' - BBC News

Det var många som hoppades på liknande scener i Argentina i veckan då senaten röstade om landets abortlagstiftning men med röstsiffrorna 38 mot 31 röstade man för att behålla den restriktiva lagstiftningen.

I Argentina görs uppskattningsvis 350 000 illegala aborter varje år. Närmare 50 000 kvinnor har de senaste fem åren tvingats uppsöka sjukhusvård på grund av att de försökt göra abort på sig själva. 252 av dem dog.

Titta på andra länder där aborter är förbjudna så hittar man en liknande situation.

Enligt världshälsoorganisationen dör omkring 47 000 kvinnor varje år på grund av osäkra aborter. Endast 61 länder har fri abort, betydligt fler än så har starka begränsningar i kvinnans rätt till abort. I 28 länder är det totalförbjudet, oavsett anledning till graviditeten.

Tyvärr har vi sett obehagligt många förslag på inskränkningar av aborträtten i världen under senare år, även i Europa.

Även i Sverige, med fri abort sedan 1974, attackeras lagstiftningen.

Sverigedemokraterna vill sänka abortgränsen från dagens 18 veckor till 12.

Argumenten är grumliga. På partiets sida skriver man om problematiken i att "låta gränsen mellan abort och förlossning i praktiken överlappa".

Statistik från Socialstyrelsen visar dock att av de cirka 35 000 aborter som utförs i Sverige varje år sker hela 84 procent före vecka nio och 55 procent före vecka sju.

Partiet hävdar också att en begränsning av aborter till vecka 12 är rimlig då graviditeten då går in i ett nytt och mer stabilt läge och att det efter den veckan därför rent medicinskt blir en ökad risk med en abort.

Flera experter säger dock emot detta. I en intervju med Dagens Nyheter säger Karin Pettersson, docent och förlossningsläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset , att det inte finns någon viktig medicinsk skillnad mellan ett foster i vecka elva eller vecka 13.

Tvärtom är det så att många sena aborter görs för att fostren är svårt sjuka och allvarligt skadade, vilket inte skulle kunna upptäckas före vecka 12.

Partiet vill också införa så kallad ansvarsfrihet för vårdpersonal.

Samvetsfriheten innebär att personal inom vården skulle kunna vägra utföra olika uppgifter om de strider mot den egna övertygelsen. Som aborter.

Barnmorskan Ellinor Grimmark drev för ett par år sedan detta, då hon själv inte vill ha med aborter att göra. Stöd fick hon från en penningstinn, amerikansk lobbyistgrupp – Alliance Defending Freedom, ADF – med den tydliga agendan att på sikt urholka svensk abortlagstiftning.

Sverigedemokraterna driver frågan ensamt i svensk politik, men även inom Kristdemokraterna har det funnits starka röster för denna smygväg till abortmotståndet.

Vården ska vara jämlik, säker och baserad på vetenskap – inte på personalens tyckande – och om sjukvårdspersonal utifrån egna etiska skäl fick neka patienter vård skulle det gå ut över patientsäkerheten.

Det finns krafter såväl i Sverige som i resten av världen som strävar efter en ökad kontroll över kvinnors kroppar.

Aborträtten har hittills inte varit någon stor fråga i Sverige och därför är det inte ovanligt att abortmotståndare i stället siktar in sig på samvetsfriheten som i stället blir ett sätt att begränsa aborträtten.

Mot detta gäller det att vara vaksam.

Mer läsning

Annons