Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Jonsson: Att Hadzialic avgår är en viktig markering från ett vanligt statsråd som gjort mest avtryck i avståndet mot identitetspolitiken

Det är en av Löfvens mer framstående ministrar som på lördagsförmiddagen meddelar att hon lämnar regeringen. Aida Hadzialic medger att hon kört rattfull på torsdagskvällen och avgår från sin statsrådspost som gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Annons

Hittills har redan tre ministrar lämnat regeringen Löfven. Denna gång är det en relativt snabb reaktion på att ett allvarligt brott begåtts. Löfven meddelade i ett pressmeddelande att han håller med i Hadzialic bedömning att hon bör avgå:"Jag delar hennes bedömning om allvaret i situationen. Jag är ledsen över att förlora en uppskattad kollega och framgångsrikt statsråd".

STOCKHOLM 20160813 Aida Hadzialic meddelar på en blixtinkallad pressträff att hon avgår som gymnasie- och kunskapslyftsminister. Anledningen är att hon på fredagen kvällen innan har kört rattfull.

Hadzialic togs på Öresundsbron av polis på torsdagskvällen och 0.2 promille alkohol konstaterades finnas i blodet på ministern.

För rattfyllan finns fängelse i straffskalan men mest troliga straffet är böter. Aida Hadzialic säger att hon druckit två glas vin tillsammans med en vän i Köpenhamn och att hon sedan beräknat att hon förbrännt alkoholen när hon satte sig i bilen för att köra till Sverige igen: "Jag är djupt ångerfull. Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Jag vill skicka en tydlig signal och inskärpa allvar. Det jag har gjort är väldigt allvarligt. Jag har uppfostrats i att ta ansvar för mina handlingar. Jag är stolt över det jag åstadkommit."

Allmänt ses Hadzialic som en framgångsrik minister. Hon sågs som en lyckad rekrytering och var när hon tillträdde 2014 det yngsta politiska statsrådet genom tiderna. 27 år gammal tillträdde hon som gymnasieminister. Men att konstatera något specifikt extraordinärt som Hadzialic åstadkommit är mer svårt och diffust. Det hon gjort mest avtryck med i sin politiska gärning är att uttrycka sig i invandringsdebatt.

Hon har där ställt sig ifrågasättande till identitetspolitiken och vägrat kvoterats in som invandrare: "När det gäller flyktingdebatten har jag upplevt att jag behöver stå för vissa saker för att jag själv har varit flykting. Jag känner självklart med människor som kommer till vårt land och vill hjälpa dem. Men man glömmer bort aspekten att jag är ett statsråd i den svenska regeringen.

Min uppgift är att se till Sveriges bästa. [...] Bara att det finns en diskussion om vilken hudfärg människor har inom vänstern är djupt problematiskt. I stället borde man fokusera på det som är viktigt – hur man bygger vidare på ett starkt samhälle och ser till att människor utbildar sig och att fler jobb skapas. Man sviker arbetarklassens barn när man inte gör en klassanalys och i stället håller på med en debatt om kultur och identitet som inte leder någon vart."

Det är en viktig markering minister Hadzialic gör i och med att hon träffar unga ofta och verkar för att fostra goda medborgare.

Innan Hadzialic har tre ministrar fått lämna regeringen Löfven: Mehmet Kaplan, Kristina Persson och Åsa Romson. Även Margot Wallströms förtroende ifrågasattes under en period då Wallström misstänktes för eventuell korruption då hon beretts en lägenhet i Stockholms innerstad av fackförbundet Kommunal. Där inleddes en förundersökning och ger därför ett annat läge än med Hadzialic. I fallet Hadzialic är ett brott är konstaterat och hon har själv insett att hennes förtroende är förbrukat.

Politik är en förtroendebransch och en lagstiftare och förebild har många parametrar att uppfylla. Men lagen står över allt. Att Hadzialic dessutom gör en supersnabb avtackning görhenne trovärdig och därmed möjlig för politisk comeback. Om hon hållit hemligtoch det senare bubblat upp hade hennes förtroende skadats ännu mer. Det är entaktisk minister som avgår snabbt och tar smällen nu för att efter en stund ifrysboxen kunna återkomma i politiken.

Mer läsning

Annons