Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knuffgate avgör inte valet

/
  • Partiledarna poserar i anslutning till TV4:s stora valdebatt på torsdagen.

Under torsdagskvällen möttes partiledarna i TV4:s stora partiledardebatt. För storkonsumenter av valrörelsebevakning var debatten ingen höjdpunkt.

Annons

Dagarna strax innan valdagen är det mesta som behöver sägas i sak redan sagt. Partierna kan i stället ägna sig åt att omformulera samma argument som redan har hörts till leda, och nöta in dem genom upprepning. Men för de väljare som valde torsdagskvällens debatt som sitt tillfälle att friska upp minnet om var partierna står, fyllde sändningen sitt syfte.

Debatten visade tydligt den skillnad som finns mellan blocken när det gäller synen på jobb. Partiledarna från alliansen valde att peka på reformer som har gjort det lättare för företag att anställa, och hänvisade i övrigt till sitt Sverigebygge. Och huvudmotståndarna, Socialdemokraterna, förklarade att man sätter sin lit till bland annat subventionerade anställningar inom offentlig sektor, fler utbildningsplatser och återställare inom delar av skattesystemet.

I ett läge där situationen på arbetsmarknaden successivt förbättras är det sannolikt att en relativt stor andel av de osäkra väljarna kommer att lockas tillbaka till alliansen. För än finns det breda väljargrupper som uppfattar politiker som lovar att skapa förutsättningar för jobbtillväxt som mer trovärdiga än politiker som lovar att själva fixa fram jobben. Om alliansen bara kan nå fram till dessa i tid så kommer valnatten att bli en riktig nagelbitare.

Under debatten ville oppositionspartierna framställa arbetslöshetsstatistiken som ett stort problem för statsminister Fredrik Reinfeldt. Retoriken var välbekant, för under hela alliansens andra mandatperiod har det talats om oärlighet, svek och brutna löften.

Men Reinfeldt har faktiskt aldrig lovat att stoppa världsekonomins konjunkturcykler, så att evigt goda tider kan råda. Och han har heller inte lovat att se till att Sveriges lilla exportberoende ekonomi ska kunna gå helt oberörd genom vilka finanskriser som helst. Men faktum är att Sverige har kommit ur krisen betydligt bättre än de flesta andra jämförbara länder. I det avseendet kommer de partier som får bilda regering efter söndagens val att kunna sätta sig vid ett dukat bord.

Riksdagsvalet kommer givetvis även att handla om vem som har störst förtroende att regera Sverige. I den grenen är Stefan Löfven normalt en värdig motståndare till Reinfeldt. Men samtidigt märktes det tydligt under debatten att statsministern har rutin och trygghet i sin roll som statsman, medan Löfven ännu saknar motsvarande kvalifikationer. Detta märktes inte minst under debattens avslutning.

När Centerledaren Annie Lööf gjorde en kupp, och ville pracka på Löfven Energimyndighetens långtidsprognos för landets energibehov, lät sig statsministerkandidaten provoceras så till den grad att han rent fysiskt föste undan Lööf. Somliga kallade det rent av för en knuff – och därmed var knuffgate ett faktum.

Agerandet var opassande, men framför allt var det otaktiskt. Uppträdandet förstärkte knappast bilden av Löfven som en stabil pragmatiker, som bara vill sätta sig ner vid ett förhandlingsbord med sina hemliga ingångsvärden och komma överens över blockgränserna. Effekten torde snarare ha blivit den motsatta. Sådant är långt ifrån oviktigt, men knuffgate kommer inte att avgöra valet.

Redan under fredagskvällen ges en ny chans att se partiledarna debattera, under SVT:s stora slutdebatt. Och på lördag kväll blir det statsministerkandidaterna som får mötas i en debatt som TV4 sänder. Den som ännu är osäker på hur hen ska rösta bör absolut ta tillfället i akt att titta, för att bedöma vilket parti som bäst förtjänar stöd och makt. Partipolitiken är viktigt, och mellan varven kan den också vara rätt underhållande.

Mer läsning

Annons