Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrens ur spel

Annons
Det svenska samhället är segregerat och det förekommer diskriminering på grund av bland annat kön, etnicitet och sexuell läggning. Detta är fakta som svårligen går att bortförklara. De är de flesta vid sunda vätskor överens om, men metoderna att komma till bukt med diskrimineringen är olika.
I går regeringens skrev regeringens diskrimineringsutredare, Masoud Kamali, en artikel på DN Debatt där han utvecklar hur han anser att diskrimineringen bör bekämpas. Bland annat vill Kamali ge boende i segregerade områden företräde till sökta arbeten i de fall där meriterna i övrigt är likvärdiga. Tanken är att detta skall regleras i lag och behandlas i Arbetsdomstolen.
Frågan är oerhört komplicerad. Å ena sidan underblåser positiv särbehandling föreställningen att etniska svenskar och invandrare (eller män och kvinnor för den delen) inte kan konkurrera på lika villkor. Å andra sidan förekommer ju de facto diskriminering, så den justa konkurrensen är ju slagen ur spel.
Möjligheten att betrakta invandrarbakgrund som en merit i rekryteringen till polisutbildningar och domstolsväsendet till exempel bör finnas. Däremot är det orimligt att instifta tvingande lagar om positiv särbehandling.

Mer läsning

Annons