Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafttag mot fusket

Annons
I går kunde ST berätta att allt fler fall av försök att lura försäkringskassan på bidrag uppdagas i Västernorrland varje år. Det finns flera sätt att försöka förstå detta på. Man kan mena att det hela kan förklaras med att försäkringskassan blivit bättre på att avslöja de som fuskar, och inte att antalet fuskare blivit fler. Lika gärna kan man tro att antalet fuskare blivit fler, och därför fastnar fler även i det ganska grovmaskiga nät som försäkringskassan förfogar över.
Förmodligen ligger sanning som vanligt någonstans mittemellan dessa två förklaringar. Troligen har försäkringskassan blivit mer varse det fusk som faktiskt förekommer efter de senaste årens allt större fokus på bidragsfusk. Därtill är det inte orimligt att tro att fler människor utnyttjar bidragssystemen, det finns rimligtvis ett samband mellan fler uppdagade fall av fusk och fler fuskare.
Sammanlagt är 2517 personer återbetalningsskyldiga i Västernorrland. Det skall dock sägas att de flesta av dessa fall inte är utslag för medvetet fusk utan till exempel människor som fått för mycket i bostadsbidrag och därmed får betala tillbaka delar av det. Men även renodlat fusk av grov karaktär har upptäckts, till exempel har en kvinna uppburit förtidspension samtidigt som hon har arbetat heltid. Fusket upptäcktes av en handläggare på försäkringskassan gjorde en dubbelkontroll.
Den senare typen av ren och skär förskingring är förstås oacceptabel. Denna typ av missutnyttjande av våra gemensamma bidragssystem slår väldigt illa mot alla de som verkligen behöver bidrag eller ersättning. Fuskarna bokstavligen stjäl pengar som var tänkta att gå till människor med verkliga behov av bidrag.
För att trygghetssystemens legitimitet skall bevaras krävs att större resurser än i dag satsas på att komma till bukt med bidragsfuskandet. Om alla som i dag solidariskt betalar in till systemen börjar misstro dem så undergrävs grunden för vår välfärdsmodell.
I dag jobbar två personer i länet heltid med att avslöja bidragsfuskare. Erfarenheter från andra län visar att anställa fler \"fuskjägare\" är en lönsam affär, de upptäcker årligen fusk för långt större summor än vad de kostar i form av löner och avgifter. Att anställa några fler personer med dessa uppgifter vore en första åtgärd att ta till. Dessutom kanske det kan komma att behövas samkörning av olika offentliga register, något som i dag inte är tillåtet.

Mer läsning

Annons