Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Depression är en dödlig sjukdom

/
  • Antalet självmord i Sverige ökar igen efter att ha minskat stadigt under många år.

Varje dag, överallt på jorden, väljer människor av avsluta sina liv genom att begå självmord. De direkta orsakerna skiljer sig åt.

Annons

För vissa är det en akut kris som är anledningen, det kan vara att förlora jobbet eller bli dumpad av sin partner. Händelser som för de flesta är tillfälliga svackor i livet, men som för vissa ter sig så djupa att de är omöjliga att komma ur. Tanken att det kommer att bli bättre är svår att ta till sig. Andra funderar länge, har självmordet som en sista utväg, en bakdörr. Det kanske låter absurt, men somliga finner en tröst i vetskapen att det går att försvinna, man kan välja att dö, om det skulle alldeles för övermäktigt att leva. Ibland kommer budet om självmord som en total överraskning för de anhöriga, som inte sett, inte förstått. Vissa är skickliga på att dölja sitt mående för omgivningen. Andra gånger har personen skrikit på hjälp, länge och högljutt.

Men en grundläggande sak som många av de här personerna har gemensamt är en allvarlig och dödlig sjukdom, som de flesta känner som depression. Att ha en depression är inte detsamma som att "vara lite deppig". Den som har en depression kan inte "rycka upp sig" eller "ta tag i sitt liv", bara för att någon säger det, eller ens om hen själv bestämmer sig för att göra det. Eftersom depression är en sjukdom, dödlig och allvarlig, som cancer. Den botas inte genom en välvillig omgivning. Depression kan drabba vem som helst, även den som till det yttre verkar ha ett perfekt liv. Det drabbar både ensamma människor och människor som är älskade av många. Det drabbar fattiga och rika, lika.

Det är inte själviskt att begå självmord. En deprimerad person kan ha en djup övertygelse att de anhöriga, till och med egna barn, får det bättre utan en själv. En deprimerad människa kan tro att hen endast är en börda för omgivningen.

År 2013 var det 1600 människor i Sverige som valde att själva avsluta sina liv, genom att begå självmord. Det är fler än både 2012 och 2011. I många år har vi i Sverige haft en positiv trend, antalet självmord har minskat stadigt sedan 80-talet. Experterna är inte helt klara över varför, men en viktig orsak som pekas ut är antidepressiv medicin. En annan orsak sägs vara att vi blivit bättre på att prata om att må dåligt, stigmat kring psykisk ohälsa håller på att brottas ner och den som mår dåligt är mer benägen att söka hjälp.

Men kurvan pekar uppåt igen. Mest ökar självmorden bland unga. Det är inte lätt för den som behöver, att få hjälp. Medicin är bra, men för många behöver den kombineras med samtal och terapi, och väntetiderna är långa på många håll. Andra får vänta länge på rätt diagnos för rätt behandling.

Kanske är det så att alla självmord inte kan hindras. Men klart är att många av dem som inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv, hade överlevt om de fått rätt behandling i tid. Därför bör depression tas på samma allvar som andra dödliga sjukdomar, som cancer eller hjärtinfarkt. Ingen ska behöva vänta på hjälp. Och det krävs professionell hjälp. Många anhöriga skuldbelägger sig själva. Undrar vad de kunde ha gjort. Om de inte tillräckligt visade sin kärlek. Men kärlek botar depression lika lite som den botar cancer. Kärlek kan lindra, kärlek kan också motivera i stunden, men aldrig göra en sjuk människa frisk. Depression är en dödlig sjukdom, och som sådan bör den hanteras, och behandlas.

Annons