Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Europa kommer att få lov att leva med terrorn

/
  • En polis med automatvapen bevakar en avspärrning i Köpenhamn, natten till söndagen.

År 2015 i Europa har öppnat i terrorns tecken.

Annons

Helgens händelser i Köpenhamn läggs till terrorattentaten mot en satirtidning och en judisk affär i Paris 38 dagar tidigare och den sprängda terrorringen i Belgien och Frankrike, alla med döda gärningsmän och offer.

Den cell av al-Quaida i Jemen som i en nättidning beordrade morden på Charlie Hebdos redaktion i Paris förklarade i samma utgåva att två redaktionella chefer på Jyllands-Posten samt den svenske konstnären Lars Vilks också var legitima mål för rättroende.

Lars Vilks, tidigare konstprofessor och nu konceptkonstnär, har levt med dödshot sedan 2007, när han i en variant på folklig så kallad rondellkonst - rondellhundar - gjorde profeten Muhammed som rondellhund.

Fem personer i olika länder har dömts till fängelse för mordbrand och mordplaner. Vilks teckningar var också motivet till att Taimour Abdulwahab, som utlöste en rörbomb av misstag och dog, ville mörda julhandlare i Stockholm.

Vilks har ofta deltagit i seminarier om sin konst och konstens gränser. Det har skett på universitet och i kulturhus. Organisationer vars åsikter ledarredaktionen tar avstånd från har varit värdar för sådana samtal. Men självklart omfattas dessa möten av mötes- och yttrandefriheten.

På lördagen genomfördes ett debattmöte i kulturhuset Krudttønden i centrala Köpenhamn med Kunst, blasfemi og ytringsfrihed som rubrik. Med i diskussionen i Krudttønden finns också Frankrikes Danmarksambassadör och Inna Shevchenko, aktivist i kollektivet Femen. Polis bevakade möteslokalen och Vilks följdes av sina livvakter.

En förbipasserande civilperson dog i skottväxlingen i Krudttønden och senare på natten sköts en vakt som bevakade en synagoga på Krystalgade till döds. Den av allt att döma ensamme gärningsmannen sköts tidigt på söndagsmorgonen till döds i stadsdelen Nørrebro i en tredje eldstrid.

Parallellen till händelserna i Paris är uppenbar - al-Qaidas uppmaning, målet att angripa själva yttrandefriheten, den efterföljande attacken mot ett judiskt mål och föraktet för människoliv, både det egna och offrens.

I den debatt som kommer att följa kommer Lars Vilks konst att ifrågasättas igen; det har vänstern regelmässigt ägnat sig åt. Han kommer att beskrivas som en konstnär som söker publicitet, konstens motiv kommer att ifrågasättas och man kommer att undra om det verkligen är nödvändigt att framställa profeten Muhammed på detta sätt.

Det är den enklare debatten, eftersom svaret på alla invändningar bara är ordet "yttrandefrihet". Men terrorn i Köpenhamn får också andra följder.

De demokratiska rättigheternas pris kommer att bli ökad övervakning. Övervakningskameror har haft en central betydelse för polisen både i Köpenhamn och Paris.

Fler som uppfattats häda kommer att få leva med livvakter. Kontroversiella möten kommer att behöva beväpnat skydd både inne i och utanför byggnaderna där de äger rum.

Europa kommer att tvingas utgå från att terrorn kan slå till.

Mer läsning

Annons