Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Frågorna som manliga idrottare aldrig får

Aldrig blir bristen på jämställdhet lika tydlig som när det kommer till sport.
Nog imponeras de flesta av OS-deltagarna, män som kvinnor, men fortfarande mäts kvinnor alltför ofta med en helt annan måttstock.

Annons

Michaela Meijer tävlar i stavhopp i Rio-OS.

Nu kommer förstås mejlen att ramla in när jag återigen är sådär jobbig så att jag nämner orden feminism och sport i samma mening. Det brukar nämligen få rätt många arga män att skrika högt.

Som när Expressen intervjuar Michaela Meijer, svensk stavhoppare som tävlar i OS i Rio, om hur jobbigt det känns att en anonym privatperson filmat närgångna bilder på hennes kropp under en tävling och lagt ut. Videon har nu över en miljon visningar. Inte roligt alls, tycker Michaela Meijer som naturligtvis vill få uppmärksamhet för hur hon hoppar stav och inte för hur hennes kropp ser ut.

På Expressens facebooksida kom genast kommentarer som "Hon borde vara stolt att hon är sexig". "Var finns filmen?", skrev någon annan, en kommentar som gillades av många.

Men det är inte bara de bedrövligt förutsägbara kommentarsfältens sexism som är deprimerande för den som är genuint intresserad av idrott.

När amerikanskan Corey Cogdell-Unrein vann sin andra olympiska bronsmedalj i trap rapporterade tidningen Chicago Tribune i hemstaden att ”frun” till en spelare i amerikanska fotbollslaget Chicago Bears vunnit OS-medalj.

När de fantastiska italienska bågskyttedamerna kämpade men föll i kampen om bronset rubriksatte en italiensk sporttidning en bild på kvinnorna med "Trion av tjockisar nära ett olympiskt mirakel”.

Exemplen – från OS och andra tillfällen – är många på hur kvinnliga idrottare får en helt annan typ av frågor än sina manliga kollegor.

Tennisspelaren Eugenie Bouchard fick efter en segermatch i Australian Open frågan om hon inte kunde göra en piruett för publiken och visa vad hon hade på sig. Hon får ofta också frågor om vem hon vill dejta istället för frågor om sin serve.

(Missa för övrigt inte den skojiga videon där manliga idrottare får frågor som tidigare ställts till kvinnor. Läs mer: Så här ser det ut när manliga idrottare får samma frågor som kvinnliga )

När Emma Johansson stod för en fantastisk insats och tog silver i cykel fick hon välförtjänta hyllningar men en namnkunnig sportjournalist kunde inte låta bli att prata om hur medaljen såg enorm ut på "den lilla kroppen".

Emma Johansson är167 cm (genomsnittlig längd för kvinna) muskler och jävlaranamma och ger i mina ögon inte ett litet intryck alls. Det beror förstås vad man jämför med. I jämförelse med en man är hon liten, men varför ska den jämförelsen överhuvdtaget göras?

Själv reagerade jag häromdagen starkt när jag lyssnade på en radiointervju med en av de svenska kvinnliga handbollsspelarna. Den manliga intervjuaren ställde frågan: "Som liten flicka, bollar eller dockor?"

Vem tyckte att det var en relevant fråga för en OS-spelare i handboll?

Läs mer: Det finns idrottare som ryter ifrån. Som tennisspelaren Andy Murray: "Andy Murray slaps down John Inverdale's claim he was first with two tennis golds"

Mer läsning

Annons