Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Sverigedemokraterna har onekligen visat på systemets brister – avskaffa nämndemännen

Annons

En sverigedemokratisk nämndeman vid Södertörns tingsrätt har patrullerat gatorna med Soldiers of Odin.

Läs mer: Aftonbladet avslöjar: Nämndemannen patrullerade med Soldiers of Odin

Händelsen har gjort att nämndemannasystemet diskuteras igen.

Debatten flammar upp med jämna mellanrum, mestadels när någon nämndeman gjort bort sig. Sedan Sverigedemokraterna på bred front har fått nämndemannauppdrag runt om i landet har det varit gott om sådana händelser.

Soldiers of Odin bildades i finska Kemi av nazisten Mika Ranta. Strukturen i nätverket är uppbyggd som kriminella så kallade motorcykelgäng.

Det är inget bra sällskap för någon, allra minst för en person som har som uppdrag att döma människor.

Nämndemannen i fråga ser dock ingen konflikt i att han – vid sidan om sitt uppdrag som lekmannadomare – patrullerar gatorna tillsammans med en organisation som minst sagt har starka kopplingar till högerextrem miljö i Sverige och där många av medlemmarna har nazistsympatier och dessutom är dömda för diverse brott.

Han lämnade under måndagen sina uppdrag. Annars hade han förhoppningsvis entledigats från sitt uppdrag vid Södertörns tingsrätt ändå, något lagmannen vid tingsrätten kan välja att göra.

De senaste åren har åtskilliga avslöjanden gjorts där nämndemän från SD visat sig ha nattsvarta åsikter.

När Expressen för ett par år sedan avslöjade hatare på nätets främlingsfientliga sajter var en av dem nämndeman i Malmö och hade upprepade gånger sagt saker som att "Invandringen är vår vanligaste folksjukdom. Problemet är att den sprider parasiter som livnär sig på gamla och sjuka".

”Skäms på er era parasiter!." ”Gratis hotellrum för turistande zigenare på skattebetalarnas bekostnad”. Det är bara ett axplock av vad SD-nämndemän sagt.

Är det rättssäkert? Skulle du – om du hade invandrarbakgrund – känna dig säker på att få en rättvis rättegång från någon som uttrycker sådana åsikter?

Går det med tanke på att SD vill minska invandringen till ett minimum att lita på att partiets nämndemän i exempelvis Migrationsdomstolarna faktiskt sköter sitt jobb och inte politiserar i stället för att tolka juridiken?

Det finns flera studier som visar att nämndemännens politiska tillhörighet tenderar att påverka domar.

Sverigedemokraterna har onekligen med sina nämndemän bidragit till att fler får upp ögonen för bristerna i nämndemannasystemet. Alltid något, för det behövs. Men det är ju trots allt inte specifikt Sverigedemokraterna – även om partiets nämndemän tycks stå för en majoritet av de övertramp som sker – som ska kritiseras utan systemet i sig.

I grund och botten syftar systemet till att domstolarnas avgöranden ska ligga i linje med allmänna värderingar i samhället. Dessutom ska de tillgodose medborgarnas intresse av insyn i domstolarnas verksamhet. Detta ska upprätthålla allmänhetens förtroende för rättskipningen och i förlängningen till hela rättssamhället.

Men att en lekman på så diffusa premisser ska tilldelas lika stor makt som en juridiskt utbildad domare är milt sagt mycket märkligt och knappast något som i allmänhetens ögon stärker domstolarnas legitimitet. Tvärtom.

Lägg till detta att nämndemannakåren i så fall borde vara representativ för befolkningen som helhet. Det är den inte.

Fördelningen av nämndemannauppdragen är relativ jämn mellan könen men det är också allt, i övrigt speglar inte nämndemännen Sveriges befolkning. Medelåldern är 57,2 år. Andelen nämndemän som är 18-44 år är 23 procent, andelen som är över 65 år 43 procent.

Men framför allt är det rekryteringen av nämndemännen som är problemet.

Den som vill bli nämndeman måste först anmäla sig hos och nomineras av ett politiskt parti. Därefter utses nämndemännen av kommun- eller landstingsfullmäktige. Sammanblandningen av den politiska och dömande makten är olycklig. Det är osunt att ha domare som rekryteras genom politiska processer, det spelar ingen roll vilka partier domaren rekryteras från.

Om och i så fall med vad dagens system ska ersättas med förtjänar att diskuteras. Men en sak torde stå helt klar och det är att nämndemannasystemet i dagens form måste avskaffas.

Mer läsning

Annons