Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Våra "svenska" värderingar är hämtade från utlandet

Stefan Löfven (S) har nog aldrig sagt ordet "Sverige" så många gånger som under sitt Almedalstal i veckan som gick. Trenden är allmän. Anna Kinberg Batra (M) gör allt hon kan för att fortsätta styra bort sitt parti från Carl Bildts internationalism, till ett inåtvänt och närmast nationalistiskt språk. Även Ebba Busch Thor (KD) vill försöka locka väljare från SD genom att försöka låta nästan lika nationalistiska som de.

Annons

Den populäraste sporten just nu är att få det att låta som att det mest svenska, det råkar vara det som ens eget parti står för. Löfven ägnade hela sitt Almedalstal åt det. På frågan om vilka de "svenska värderingarna" är, brukar politiker svara demokrati, allas lika värde, jämställdhet, religionsfrihet och yttrandefrihet. Men Sverige är inget land som sticker ut i det sammanhanget.

Ja, idag präglar de värderingarna förstås Sverige i hygglig utsträckning, men knappast mer än i resten av västvärlden. På vissa punkter är Sverige lite bättre än enskilda andra västländer, på andra ligger ett antal länder före oss. Och även i diktaturer finns människor som tror på dessa värderingar och vill att de ska bli verklighet.

Värderingarna är internationella, men har sitt ursprung i framför allt Storbritannien, Frankrike och USA. Några går tillbaka på antikens Grekland och Rom. Att de finns i Sverige beror på att vi tagit intryck av samma internationella strömningar som de flesta europeiska länder.

Låt oss titta på några exempel på dessa värderingar i Sverige.

Demokrati. Sverige var sist i Norden med allmän rösträtt. Vi låg ett halvt århundrade efter Norge med att införa parlamentarism i stället för kungastyre – medan britterna började med parlamentarism redan på 1600-talet.

Allas lika värde. Vita människor har inte kunnat vara slavar i Sverige sedan 1300-talet. Däremot deltog Sverige med liv och lust i den transatlantiska slavhandeln med icke-européer. Sverige hade viss egen slavhandel. Men framför allt var slavhandlare lönsamma exportkunder för svensk järnmalm, som såldes för att tillverka tunga bojor. Först åratal efter de stora kolonialmakterna avskaffade Sverige slaveriet.

Jämställdhet. Länge var högre utbildning och de flesta statliga tjänster förbjudna för kvinnor. Även om Sverige har en hög sysselsättning bland kvinnor har vi en ovanligt könssegregerad arbetsmarknad där kvinnoyrkena värderas lägre. Kvinnor har lägre lön och lägre pensioner. Även den statliga premiepensionen har en konstruktion som straffar kvinnor på grund av kön.

Religionsfrihet. Sverige hade statskyrka till så sent som år 2000, medan Irland avskaffade sin 130 år tidigare. Än i dag har vår tidigare statskyrka en privilegierad ställning i lag. Den sekulära staten infördes i USA och Frankrike på 1700-talet. I Sverige hade svenskkyrkliga präster en fjärdedel av makten i riksdagen till 1866, och långt in på 1900-talet fanns många diskriminerande lagar mot icke statskyrkliga.

Yttrandefrihet. Ja, här kan man lyfta fram Sverige. Vi var på 1700-talet det första landet med tryckfrihet och offentlighetsprincip, om än förstås under stark påverkan av brittiska och franska idéer. Men där måste faktiskt huvuddelen av äran landa i Finland, eftersom alla de viktigaste personerna i det arbetet kom därifrån.

Mer läsning

Annons