Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsväljarna har varit de stora förlorarna

/
  • Problemen med överbeläggningar är ständigt återkommande på Sundsvalls sjukhus. Frågan är om nytt landstingsstyre kan ändra på den saken.

Annons

Landstingsstyrelsens avgående ordförande Per Wahlberg (M) var väldigt snabb med att peka mot någonting annat än de egna prestationerna när det stod klart att valresultatet blev betydligt sämre än väntat.

– Jag tror det finns en förväntan i Medelpad på strukturförändringar, framför allt Sollefteå sjukhus, sa han i en kort kommentar till SVT Mittnytt.

Naturligtvis kan debatten som blossade upp kring inlandssjukhuset framtid vara en delförklaring till Moderaternas totala genomklappning i landstingsvalet. Men det är långt ifrån det enda skälet till det stora nederlaget. Framför allt lyckades aldrig Sjukvårdsalliansen ordna upp landstingets ekonomi (som man lovat). Mandatperioden präglades i stället av ett svagt ledarskap som inte kunde lägga fram reella åtgärdsförslag på de utmaningar som Wahlberg ändå tycks ha identifierat.

De fortsatta problemen vid Sundsvalls sjukhus kommer återaktualisera kraven på strukturförändringar. Rapporterna om överbeläggningar, stängda vårdplatser och inställda operationer vid det stora länssjukhuset kommer behöva hanteras politiskt för att inte öka på missnöjet i Medelpad.

"Vi har absolut inte ett konstant krisläge" säger Karin Rapp, vårdområdesdirektören, om bemanningssituationen i länet. Möjligen har hon rätt så till vida att krisläget inte är konstant, men kriser tycks ändå vara ett konstant återkommande fenomen i landstingets verksamheter. Uttalandet blir närmast tragikomiskt utifrån det perspektivet.

Den problematiska situationen vid sjukhusen kommer dessutom prägla de politiska processerna. Om nu Socialdemokraterna tänker sig styra landstinget genom att samverka med Vänsterpartiet och/eller Miljöpartiet kommer det krävas hårda nypor i överläggningarna för att bromsa alla slags kostnadsdrivande rödgröna förslag.

Det gäller inte minst S egna vallöften om bättre tillgänglighet och inte minst löftena om kvälls- och helgöppet vid länets hälsocentraler. Det är exempel på ett vallöfte som riskerar att försvinna under mandatperioden när partierna ska möta en bister landstingsekonomisk verklighet, där snarast åtgärdspaket än satsningar ska presenteras.

Ja, för ingen kan väl tro att det inte kommer att ske nedskärningar. Det är trots allt landstinget i Västernorrland vi talar om.

Den stora frågan är dock om Socialdemokraterna redan i höst kommer presentera en budget som innehåller en skattehöjning eller om landstingsstyrelsens nya ordförande Elisabet Strömqvist beslutar att avvakta, och osthyvla vidare i försöken att bromsa de skenande underskotten.

Socialdemokraterna och Elisabet Strömqvist må ha tagit hem landstingsvalet. Man kan undra vad de faktiskt vann, utöver rösterna och ordförandetiteln. Denna enkla lägesbeskrivning av landstinget i Västernorrland gör att uttrycket vinnare bleknar och framstår som ett tämligen vanskligt begrepp att använda i sammanhanget.

Men en sak är tydlig. Om vi inte under denna mandatperiod får se hållbara lösningar på strukturutmaningarna som splittrar länet så spelar det ingen roll vem som står som vinnare nästa landstingsval.

Då kommer västernorrlänningarna återigen bli de stora förlorarna.

Mer läsning

Annons