Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets sossar är så bleka att de låter Stefan Löfven toppa listan

Artikel 3 av 14
Ledare om Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Annons
Föreslagna S-riksdagsledamöter: Ingemar Nilsson (S) från Sundsvall, Kristina Nilsson (S) från Örnsköldsvik, Malin Larsson (S) från Stöde och Jasenko Omanovic (S) från Härnösand. Bild: Arkiv/montage

Eftersom Socialdemokraterna oroar sig för att tappa riksdagsmandat i Västernorrland så har partiet bestämt sig för att toppa länets riksdagslista med självaste statsministern Stefan Löfven.

Grattis.

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Hossein Salmanzadeh /TT

I vilken mån Löfven verkligen kan bidra till att motverka det förväntade väljartappet, tja, det återstår väl att se. Men desto mer spännande kommer det att bli att följa den lokala valrörelsen om nu statsministern vågar sig ut från Sagerska palatset för att ta några lokala debatter här på hemmaplan.

Den folkrörelse som ockuperar Sollefteå sjukhus, och som bland annat består av Löfvens egna partikamrater och gamla vänner, förefaller vara mycket skrämmande för Ådalssonen från Sunnersta. Så några offentliga framträdanden i Sollefteå kommer nog inte väljarna att kunna räkna med i alla fall.

Statsministern får dessutom inte särskilt mycket draghjälp i valrörelsen eftersom övriga kandidater på S-riksdagslistan är att jämföra med pelletssäckar när det handlar om karisma och politisk profil.

Utöver den i riksdagssammanhang nya och lovande Malin Larsson (S) från Stöde så pratar vi nämligen om Kristina Nilsson (S) från Örnsköldsvik, Ingemar Nilsson (S) från Sundsvall och Jasenko Omanovic (S) från Härnösand. Det är med andra ord det gamla vanliga gänget som redan sitter på Västernorrlandsbänken i riksdagen.

Att Socialdemokraterna i Västernorrland inte har högre ambitioner i riksdagsarbetet är beklagligt och ett svek mot deras egna väljare.

Av det trogna knapptryckarkompaniet så är det för övrigt Omanovic som först ryker om det går dåligt för S i valet. Detta fick bland annat den socialdemokratiska kollegan Susanne Sjöstedt i TÅ att beklaga sig över att partiet därmed – elakt uttryckt – riskerar sitt 'invandraralibi'.

Eller som hon själv uttryckte det: "Hamnar Omanovic utanför riksdagen tappar till på köpet partiet sin enda riksdagsledamot med utländsk bakgrund! Det är ju också hopplöst tunt." (180221)

Formuleringen är avslöjande för hur långt kvoteringstänkandet inom S har gått. I samma identitetspolitiska anda fortsatte sedan S-redaktören att oja sig över att Ådalskommunerna riskerar att bli helt utan socialdemokratisk representation i riksdagen; efter de infekterade sjukhusstriderna som splittrat partidistriktet.

Det är också sant att arbetarekommunerna i Örnsköldsvik och Sundsvall i någon mån har flyttat fram sina positioner på Ådalens bekostnad i samband med nomineringarna till året val.

Men var är egentligen problemet med det?

Till de socialdemokratiska väljarna som likt redaktör Sjöstedt beklagar sig över partiets bristande representativitet i Ådalen så finns bara en sak att säga:

Ni kan alltid byta parti.

Tomas Izaias Englund är politisk redaktör (lib.) för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda. Bild: Arkiv.

Du har läst en ledartext av Tomas Izaias Englund som är politisk redaktör (lib.) för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda.

Följ Tomas på Twitter och Facebook eller läs fler ledare på Allehanda.se.

Alla artiklar i
Ledare om Region Västernorrland
Annons