Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Angela Merkel avgår – förstår svenska politiker vad som händer?

Vem leder Tyskland? Det får stor betydelse även för Sverige. Nu har Angela Merkel bestämt sig för att avgå som partiledare för CDU.

Annons
Angela Merkel avgår som partiledare för CDU. Ska Sverige hävda sig i EU måste svenska politiker förstå hur tysk politik fungerar.

Helgens delstatsval i Hessen blev ett rungande nederlag för CDU, men också för Socialdemokraterna. De stora vinnarna blev De gröna och det främlingsfientliga Alternative für Deutschland. De gröna har chansen att bli det ledande oppositionspartiet.

Hon är så anti-tv som det går att bli. Och ändå blev hon en populär förbundskansler.

Angela Merkel växte upp i det kommunistiska Östtyskland. Hon har en sällsynt förmåga att hålla masken. Hon är lågmäld i sina tal. Hon är så anti-tv som det går att bli. Och ändå blev hon en populär förbundskansler. Det var en popularitet som hon satte på spel när hon under 2015 års flyktingkris sade "vi klarar det". Nu tar hon ett steg tillbaka. Hon avgår som partiledare, men sitter kvar som förbundskansler ett tag till.

Det är EU:s största medlemsland. Det ligger i vårt närområde. Det är Sveriges största handelspartner. Det finns en rad frågor där Sverige och Tyskland har liknande ståndpunkter.

När Sverige söker sig allierade i det framtida europeiska samarbetet så borde Tyskland bli ett självklart val. Det är EU:s största medlemsland. Det ligger i vårt närområde. Det är Sveriges största handelspartner. Det finns en rad frågor där Sverige och Tyskland har liknande ståndpunkter. Det kan handla om att bemöta det ryska hotet. Det kan handla om vikten av att medlemsländer har ordning och reda på sina statsfinanser. Jämfört de svenska Moderaterna så talar tyska kristdemokrater mer om social marknadsekonomi.

Medan Storbritannien hela tiden förhållit sig skeptiskt till Europasamarbetet, så utgör EU kärnan i tysk inrikespolitik. EU var en förutsättning för att Västtyskland skulle integreras i Europa. Euron var en förutsättning för den tyska återföreningen.

Det är tveksamt om vi ser till hur de agerar i till exempel debatten om EU:s budget. Både den svenska regeringen och Moderaterna intar ståndpunkter som bäddar för ett rungande nederlag.

Men fattar svenska politiker detta? Det är tveksamt om vi ser till hur de agerar i till exempel debatten om EU:s budget. Både den svenska regeringen och Moderaterna intar ståndpunkter som bäddar för ett rungande nederlag. Svenska politiker måste förstå tysk inrikespolitik, om de vill hävda sig i EU-samarbetet.

Annons