Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Att bryta mot lagar kan behöva göras även i en demokrati

Aktivisten Elin Ersson vägrade att sätta sig ner i ett flygplan – och förhindrade därmed utvisningen av en man till Afghanistan.

Annons
Elin Ersson stoppade en utvisning till Afghanistan genom att vägra sätta sig ner i flygplanet.

För en del är hon en hjälte som pekar på brister i svensk asylhandläggning. Andra beskriver henne som en person sätter sig över demokratiskt fattade beslut.

Även i ett demokratiskt samhälle behövs civil olydnad. Människor som gör saker som överskrider gränsen för vad lagar tillåter.

Men verkligheten är mer komplicerad än så. Även i ett demokratiskt samhälle behövs civil olydnad. Människor som gör saker som överskrider gränsen för vad lagar tillåter. Men accepterar du att sådant kan ske, så kan det naturligtvis också inträffa att någon testar gränsen på ett sätt som du själv ogillar och agerar för en sak som du själv tycker är fel.

Havande kvinnor ansågs så känslosamma att de inte skulle kunna fatta beslut om en sådan sak som abort.

I ett nummer av Aftonbladet från 1965 täcktes större delen av förstasidan av rubriken: "Polisjakt på två abortflickor". Den unge liberalen Hans Nestius hade förmedlat kontakt med läkare i Polen som utförde säkra aborter. Cirka 1000 svenska kvinnor kunde göra abort genom de kontakterna. Den svenska abortlagstiftningen var restriktiv. Havande kvinnor ansågs så känslosamma att de inte skulle kunna fatta beslut om en sådan sak som abort. Just kvinnors känsloliv användes för övrigt även som argument mot kvinnlig rösträtt några årtionden tidigare.

Hans Nestius hotades av fängelse för att ha förmedlat kontakter till läkare i Polen som genomförde aborter.

En polisutredning inleddes mot Hans Nestius och ett par av kvinnorna. Fängelse fanns i straffskalan. Men i den massmediala stormen beslöt regeringen om åtalseftergift.

1974 beslöt riksdagen att ändra lagstiftningen så att kvinnan fick bestämma själv. Ett parti röstade emot: Moderaterna (Kristdemokraterna satt inte i riksdagen). En av de faktorer som påskyndade lagstiftningen var abortresorna till Polen.

Vi hade sannolikt fått en liberalare abortlagstiftning ändå. Men det hade tagit ytterligare några år.

Om du åker till Stockholm och går till Kungsträdgården så kan du se de mäktiga almarna. Det kan du göra tack vare civil olydnad.

Ett annat exempel: Om du åker till Stockholm och går till Kungsträdgården så kan du se de mäktiga almarna. Det kan du göra tack vare civil olydnad. När Kungsträdgårdens tunnelbana skulle byggas ansåg de som planerade bygget att almarna måste bort.

Besöker du Kungsträdgården i Stockholm kan du beundra de mäktiga almarna. De fick stå kvar, tack vare civil olydnad.  På bilden: En demonstrant som försöker hindra att en av almarna sågas ner.

Tusentals demonstranter protesterade. Människor klättrade upp i träden för att förhindra att de fälldes. När trädfällare kom, omgivna av polis, så försökte demonstranter att bryta polislinjen. Ännu finns märken efter motorsågar på en del av träden.

Samtidigt som miljö- och vänsteraktivister slogs med polisen, så stod operakören under ledning av Kjerstin Dellert och sjöng "Låt Almarna leva" på operans balkong.

Slutresultat: Den planerade uppgången från tunnelbanan flyttades och almarna fick stå kvar.

Ett mer aktuellt exempel på civil olydnad är ockupationen av BB i Sollefteå. Den striden kan till exempel påverka valresultatet om en dryg månad.

För det är naturligtvis också ohållbart om vi alla går och bryter mot lagar som vi tycker är mer eller mindre osympatiska.

Så civil olydnad har en roll att spela även i en demokrati. Men det är ingen enkel fråga. För det är naturligtvis också ohållbart om vi alla går och bryter mot lagar som vi tycker är mer eller mindre osympatiska.

Jag skulle till exempel inte acceptera svartspritsförsäljning som "civil olydnad". Däremot Ica-handlaren Harry Franzéns kortvariga försäljning av alkohol i sin butik. Sverige blev EU-medlem 1995 och redan på nyårsdagen började Harry Franzén att sälja alkohol i sin butik. Det skulle dröja flera år innan ärendet avgjordes. Men EU:s domstol kom fram till att Systembolagets monopol är förenligt med EU:s regler. Harry Franzén fick böta 1 800 kronor. En bra dom, om du frågar mig!

Mer läsning

Annons