Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman i Bryssel: Antalet migranter som kommer okontrollerat är nästan 100 procent färre

Tänk dig att den båt som du färdades i har sjunkit. Du kämpar förtvivlat i vattnet. Du har fått tag i en flytväst, men har svårt att sätta på dig den. Du tittar ut över havsytan och försöker hitta dina nära och kära. Du ser dem inte!

Annons
Båtflyktingar som räddats i Medelhavet som är på väg att föras över till räddningsfartyget Aquarius.

Någon annanstans förhandlar regeringar och ställer frågan: Vad ska de göra med dig om det blir så väl att du räddas? Och vart ska du få gå iland?

Eller med 95 procent för att vara mera exakt.

Antalet migranter som okontrollerat kommer in i EU har minskat med så gott som 100 procent. Eller med 95 procent för att vara mera exakt. Men det var just "irreguljär" migration som EU-ledarna ägnade en hel natt åt att förhandla om.

Det råder dramatik på Medelhavet när människor drunknar. Men den nyblivne italienska premiärministern, Giuseppe Conte, gjorde också ett försök att skapa dramatik. Han hotade att fälla varenda överenskommelse på toppmötet om de inte kom överens om migration. Han ville ha något att visa upp för de populistiska partier som fört honom till posten som premiärminister.

En populistisk italiensk regering som vill bli av med ansvaret för asylsökande är ändå beroende av att komma överens med andra EU-länder.

Men Europas populister har svårt att komma överens. Italien råkar ligga just där Italien ligger, nämligen vid Medelhavet. En populistisk italiensk regering som vill bli av med ansvaret för asylsökande är ändå beroende av att komma överens med andra EU-länder. Ungerns Viktor Orban säger nej till att ta emot flyktingar över huvud taget. Osis, för Italien!

Strax före klockan fem på fredagsmorgonen var formuleringarna klara. EU-kommissionen ska undersöka möjligheten att skapa "landstigningsplattformar" för personer som räddas i Medelhavet. Medlemsländerna ska sätta upp mottagningscentran, på frivillig basis. Där ska man utreda vilka som är ekonomiska flyktingar och vilka som behöver skydd. Hårdingar som Ungerns Viktor Orban kan vara nöjda med att det ska ske frivilligt. Men frågan om en omfördelning av flyktingar dyker ändå upp igen, vilket också framgår av dokumentet från toppmötet. Osis för Viktor Orban!

Men EU-ledarna gör också en markering mot de frivilliga organisationer som räddar flyktingar från Medelhavet.

Så långt är det en vanlig och lagom urvattnad kompromiss på ett EU-toppmöte. Men EU-ledarna gör också en markering mot de frivilliga organisationer som räddar flyktingar från Medelhavet. Det sägs att de frivilliga organisationerna inte får obstruera den libyska kustbevakningen.

Men vem är det som obstruerar? Både Italien och Malta vägrade att låta räddningsfartyget Aquarius, med 629 räddade personer om bord, att lägga till i deras hamnar. Det kan knappast strida mot internationell rätt att rädda människor från att drunkna.

Under tiden har EU-ledarna bestämt att de ska utreda vad som ska hända med räddade personer när de väl fått gå i land.

Enligt läkare utan gränser drunknade 220 personer i Medelhavet enbart under förra veckan. Det pågår dag efter dag. Under tiden har EU-ledarna bestämt att de ska utreda vad som ska hända med räddade personer när de väl fått gå i land.

– Till skillnad från vad många medlemsländer tycks tro så går det inte att helt isolera oss mot omvärlden, säger Cecilia Wikström (L) som är EU-parlamentets förhandlare för en ny lagstiftning om hur ansvaret för asylsökande ska fördelas.

Och jag upprepar: Antalet personer som okontrollerat kommer till EU från tredje land har minskat med 95 procent.

Mer läsning

Annons