Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Kristersson ansträngde sig för att låta som statsminister – och lyckades

Ulf Kristersson inledde sitt tal med att tala om hoten mot demokratin. Och han gjorde det på ett riktigt bra sätt, framför allt genom att markera sitt stöd för politiska motståndare som utsätts för våld.

Annons

Han räknade upp de hot som riktas mot de politiska ungdomsförbunden. Han citerade berättelser från Muf, SSU, Grön Ungdom, Ung Vänster och Sverigedemokraterna. Det är precis sådant som en statsministerkandidat måste säga. En markering att personen vill vara hela landets statsministerkandidat.

Ulf Kristersson beskrev sitt förhållningssätt gentemot vänstern när han var ung: "Jag gillade dem, de hade bara fel".

Men den som menar allvar med att ta kamp för demokratin måste också kämpa för sina motståndare. Precis som Ulf Kristersson gjorde.

Det är så lätt att bli upprörd när de egna utsätts för hot. Men den som menar allvar med att ta kamp för demokratin måste också kämpa för sina motståndares rätt att verka. Precis som Ulf Kristersson gjorde.

Han talade också om judar som utsätts för antisemitiska hatbrott och muslimer som tvingas stå ut med islamofobiska hatbrott.

Ulf Kristersson sade bland annat så här:

– Man har rätt att vara rasist i Sverige. Det är fullt lagligt. Man har rätt att vara nazist. Och stalinist, och fundamentalistisk islamist.

– Men när orden tar slut får inte nävarna ta vid.

Jag har ägnat det senaste året åt att ge hård kritik mot Moderaterna. Det känns faktiskt riktigt bra att ge beröm åt Ulf Kristersson i det här fallet. Han ansträngde sig för att låta som en statsminister. Och lyckades!

Mer läsning

Annons