Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt skotern stå i vinter

/
  • Skoterkulturen är stark på många håll i Norrland.

Ha tålamod. Tids nog kommer snön att vila tjock och mjuk över hela vårt fantastiska Norrland.

Annons

När den dagen kommer kan vi åka allt som förutsätter snö, och som för många norrlänningar ger både rekreation, motion och livskvalitet. Frågan är bara om kommande generationer kommer att kunna åtnjuta samma fördelar.

Få förnekar i dag att den globala uppvärmningen pågår, eller att mänskliga aktiviteter är dess orsaker. En stor andel av jordens befolkning kommer att drabbas hårt redan i närtid, men även norra Europa kommer självfallet att påverkas.

Om processen inte hejdas kan perioden med snö bli en kort parentes i en i övrigt gråslaskig vinter. Tänk Skåne från sin sämsta sida och fasa.

Mot en sådan bakgrund är det rimligt att ifrågasätta den starka skoterkultur som finns i norra Sverige. En skoterkultur som är så omfattande att det rena nyttobaserade skoteranvändandet utgör en försvinnande liten andel av den totala kakan av brummande miljöförstörelse.

Med teknikens utveckling har skotrarnas utsläpp minskats. Ingen kan dock hävda att nöjeskörningen av skoter skulle vara ekologiskt försvarbar. Det borde inte vara socialt accepterat att sätta sig på ett fordon som spyr ut utsläpp och bara köra och köra, blott för sitt höga nöjes skull. Men tyvärr ses sådant beteende av många som helt oproblematiskt, och där har vi ett problem.

I miljö- och klimatdebatten har norrlandsperspektivet ibland svårt att tränga fram. Det kan vara ett pedagogiskt problem att förklara för storstadsbor varför norrlänningar är bilberoende, och därför måste köra mer bil än den som kan lösa SL-kort. Men motsvarande rättfärdigande argument kan inte tillämpas på skoteråkningen.

Norrlänningen har i det avseendet ingen självklar moralisk rätt att begå våld på naturen och det fria friluftslivet. Stockholmare är givetvis inte smartare än oss lantisar, men de kör i alla fall mindre skoter. Och det hedrar dem.

TV: Hör ledarskribenten Petter Bergner berätta om skotersågningen.

Mer läsning