Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: En del flickor återvänder aldrig - nya förslag mot hedersförtryck kommer inte en dag för tidigt

Annons
Tar ton i viktig fråga, Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT.

Sommaren står för dörren. För många barn innebär det glada veckor fyllda av sol och bad. Men inte för alla. Sommaren är också säsong för tvångsgifte och könsstympning i samband med resor till föräldrarnas hemländer. En del flickor återvänder aldrig till skolstart.

Hedersrelaterat våld började uppmärksammas i samband med morden på Pela Atroshi och Fadime Sahindal i slutet av 90-talet. Våldet utövas vanligen av grupper som anser att släktens heder är viktigare än individers rättigheter.

Tusentals unga blir kontrollerade, bortgifta, misshandlade, hotade, omskurna och mördade. Docent Astrid Schlytter, expert på hedersproblematik, menar att en kvarts miljon av alla elever med utländsk bakgrund kan vara utsatta för hedersförtryck.

Hedersförtrycket har länge förringats av såväl politiker som skola och socialtjänst. Ideella initiativ som ”Glöm aldrig Pela och Fadime” och “Varken hora eller kuvad” har arbetat i motvind och misstänkliggjorts.

Det är först på senare år som konkreta politiska åtgärder har föreslagits och till viss del genomförts. Märkligt nog kommer en egen rubricering för hedersbrott inte bil aktuell förrän strax före valet i år. Men nu lägger L fram ytterligare förslag för att skydda unga som lever i hedersförtryck.

L föreslår bland annat utreseförbud för familjer som misstänks åka utomlands för att gifta bort sitt barn. Familjer ska inte heller längre ges möjlighet att säga upp sitt barns medborgarskap. Personer som döms för brott med hedersmotiv ska kunna utvisas om de inte är svenska medborgare.

Dessutom ska kommunernas socialnämnder få utökade befogenheter att besluta om omhändertagande av barn och ska kunna sätta in åtgärder tidigare i ett barns liv om det finns misstanke om hedersbrott.

Att upptäcka hedersvåld i ett tidigt skede är otroligt viktigt. Därför krävs utbildning av socialtjänst, skolpersonal, polis och Migrationsverket. Utökade frivilliginsatser i de områden där många av de utsatta unga bor är också viktigt.

L:s förslag är välkomna. Alla barn och ungdomar i Sverige måste få vara fria att besluta om sina egna liv. Det är en skam att vi går mot ännu en sommar där barn riskerar att utsättas för oacceptabla övergrepp.

Mer läsning

Annons