Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Ge Sahlin mandat för att hantera ett akut problem

/

Den franska tidningen Libération hade i måndags ett omslag med rubriken "Vi er danskere". Det kunde lika gärna ha varit här i Sverige som terrorattacken ägde rum. Måltavlan är inte bara enskilda konstnärer utan ett helt samhällssystem.

Annons

Dåd som det mot Charlie Hebdo, kosherbutiken, kulturhuset Krudttønden eller synagogan i Köpenhamn kommer tyvärr att upprepas. Det handlar inte om, utan när det sker även i Sverige.

Samhällsberedskapen måste generellt höjas. Och det aktiva arbetet att förhindra att fler radikaliseras och tas över av "mörkrets ideologier", som Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt uttryckte det, kan inte vänta en sekund.

Det finns ett uppdämt behov av hjälp från de som lever nära personer som inspireras av den ökande våldsamma islamismen. Mona Sahlin, nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism, berättade i en intervju i P1 Morgon att hon i kapacitet av sitt uppdrag kontaktats av en förtvivlad mor som ville att Sahlin skulle låsa in hennes sjuttonåring, som planerade att resa till Syrien för att ansluta till IS.

Samtal av den här typen är ett tecken på att situationen är akut. Det är bråttom att hjälpa de som riskerar att hamna i Irak eller Syrien och behöver hjälp att hoppa av nu.

Terrormisstänkte Omar El-Hussein, som sköts till döds av polis på Nørrebro efter terrordåden i Köpenhamn i helgen, ska under sin tid i fängelse ha framfört att han ville till Syrien för att strida med IS. Hade de två han mördade fortfarande levt i dag om han fått hjälp bort från radikaliseringen?

För de som vill hjälpa personer bort från våldsam islamism finns i dag inget systematiserat stöd. När Kaliber i P1 nyligen frågade 132 kommunala socialchefer om de hade rätt verktyg att förhindra våldsam islamism bland unga, svarade hela 70 procent att de saknade sådana metoder.

Samtidigt har polis och Säpo svårt att stoppa nyrekryteringen till våldsam jihadism – det är familj, vänner, socialtjänst och skolan som har möjlighet att plocka upp de tidiga signalerna. Då är det viktigt att dessa kan få stöd. Hjulet ska inte behöva uppfinnas på nytt i varje enskild kommun, här behövs en central organisation som kan vara behjälplig med metoder, stöd och expertis.

Sahlin svarade modern som behövde hjälp med sin son att hon inte kunde bistå med den efterfrågade hjälpen, den låg helt enkelt utanför hennes mandat. Hon efterlyser nu ett tilläggsuppdrag och mera befogenheter i sin roll som nationell samordnare. Dessutom behöver hon personal och en budget för att kunna göra skillnad. Det bör hon skyndsamt få göra.

En organisation som kan kliva in och på ett metodiskt och strukturerat sätt kan nå unga innan de gjort val som är oåterkalleliga borde etableras så snart det bara är möjligt. Det vore djupt olyckligt att låta en organisering dra ut på tiden - långt över 100 personer bara från Sverige har redan rest till Syrien eller Irak för att strida med olika terrororganisationer.

I dag så gör civila samhället heroiska insatser för att hindra att unga ansluter sig till IS-leden. De gör ett bra arbete men det räcker inte.

Utmaningen är av en dignitet som gör att enskilda individer och organisationer står svarslösa. Det är uppenbart att staten måste kliva in och ta ett helhetsgrepp om frågan. Enskilda socialchefer, religiösa organisationer och föreningar som exempelvis Fryshuset ska inte ensamt ha ansvar att hantera denna svåra fråga.

Mer läsning

Annons