Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Jonas Sjöstedt – han som nästan bestämmer

/

Att få äta kakan och ändå ha den kvar är få politiker förunnat. Men det är precis vad som utmärker V:s position i svensk politik.

Annons

Jonas Sjöstedt, som på söndagskvällen avslutar årets Almedalsvecka, kan nöjt konstatera att det är V-förslag, som glasögonbidrag till barn och miljardsatsningarna på kommunerna, som regeringen lyfter fram när de ska beskriva sin politik. Kanske är det satsningar som skulle ha gjorts ändå, men V har drivit på och tar gärna åt sig äran. På så sätt har V lyckats där MP misslyckats, med att i förhandlingarna med S vinna ideologiskt viktiga och tydliga segrar.

Att S, tvärtemot vad många förväntat sig, nu överväger långtgående begränsningar av möjligheterna till vinstuttag i privata välfärdsföretag är ytterligare en rejäl trofé för V.

I de klassiska höger-vänster-frågorna är det med andra ord i hög grad V som definierar regeringens politik. Samtidigt kan Sjöstedt rasa mot försäljningen av Vattenfalls tyska brunkol och MP:s klimatpolitiska svek. Och på motsvarande sätt kan han stå fast vid en generös flyktingpolitik, och slippa få anseendet nedsolkat av regeringens åtstramningar.

I efterhand är det lätt att tänka sig att Sjöstedt innerst inne är ganska tacksam över att Löfven direkt efter valet 2014 stängde dörren för V:s medverkan i regeringen.

Det var märkbart plågsamt för Sjöstedt då, men det hade varit plågsammare att i likhet med MP behöva vika ner sig i både klimatpolitiken och flyktingpolitiken.

Länge kämpade V med att bli något annat än ett lojalt stödparti åt S. De senaste åren har rollerna på centrala områden blivit närmast de omvända.

Mer läsning

Annons