Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Löfven säger en sak men vill något helt annat 

Annons

Statsminister Stefan Löfven hyllar spikfabriken i Gunnebo. Det räcker inte för att skapa ett långsiktigt samhällsbygge. 

Halvvägs in i mandatperioden fortsätter Löfven att säga en sak och vilja något helt annat. Onsdagens partiledardebatt i riksdagen blev inget undantag. Statsministern ägnade merparten av sitt tio minuter långa inledningsanförande åt att kritisera borgerlig politik. När Stefan Löfven slutligen förklarat vilken olycka Alliansens skattelättnader förde med sig kom hans enda konkreta förslag: Låt oss begrava blockpolitiken!. 

Strategin var alltså att påpeka sin tilltänktas alla brister, för att sedan avsluta med ett frieri. Det hänger inte riktigt ihop, men så länge Alliansen säger nej till att regera med stöd av Sverigedemokraterna måste Anna Kinberg Batra ta emot några av Löfvens rosor. 

Förra veckans energiuppgörelse – som gav ett stort låt oss se vad som händer med kärnkraften… – bekräftar att Sveriges politiska framtid trots allt finns i mitten. 

Oppositionsledaren Kinberg Batra förblir en ganska stolpig debattör. Tonläget är monotont och moderatledarens ord bränner aldrig riktigt till. Däremot har hon något som regeringen saknar: Konturerna av en framtidsplan för Sverige. 

Den tudelade arbetslösheten. De ökade kostnaderna för sjukskrivningarna. Behovet av tillväxt och trygghet i hela landet. Risken för skattechocker i många kommuner och den sociala oron som följer av etableringsproblem. Dessa akuta utmaningar kommer att tvinga fram ännu fler blocköverskridande överenskommelser under mandatperioden. 

Framförallt Moderaterna och Centerpartiet har stora möjligheter att driva regeringen framför sig, inte minst efter att ha visat samarbetsvilja under energiförhandlingarna. 

Det är i detaljerna som helheten syns. Anna Kinberg Batra och Annie Lööf hälsade på varandra med en hjärtlig kram inför debatten. Därefter gick de gemensamt fram och skakade hand med Stefan Löfven, innan det offentliga bråket kunde börja.

Mer läsning

Annons