Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Ny regering: Finland förväntar sig nu konkreta resultat

/
  • Finlands tillträdande statsminister Juha Sipilä (C) är företagsledaren som blivit politiker som vunnit riksdagsvalet genom att tala som en företagsledare.

Tre S. Så kallas Finlands nya regeringsbas, bestående av tillträdande statsminister Juha Sipilä från Centerpartiet, Alexander Stubb från moderata Samlingspartiet och Timo Soini från högerpopulistiska Sannfinländarna.

Annons

Tillsammans samlar deras partier 124 av riksdagens 200 mandat och regeringsbeskedet, som kom i torsdags kväll, är knappast oväntat.

Finland har en lång tradition av breda koalitionsregeringar, så någon svag minoritetsregering, likt den som Stefan Löfven (S) leder, har aldrig varit aktuell. Samtidigt var det ingen som ville gå till överdrift åt andra hållet heller, vilket hände efter förra valet när sex av åtta partier bildade regering.

Förutom att det ledde till så stora samarbetsproblem att Vänstern och Gröna förbundet så småningom lämnade regeringen, var tilliten mellan partierna så låg att regeringen inte fick särskilt mycket uträttat. Det ledde i sin tur till att de två största regeringspartierna, Socialdemokraterna och Samlingspartiet, meddelade att de inte vill samarbeta under den här mandatperioden, vilket sannolikt är en av förklaringarna till att S inte ingår i regeringsbasen.

En annan sak Sipilä var tvungen att ta hänsyn till när han sonderade terrängen, är den finska vanan att krama ihjäl populistpartier, genom att tvinga dem att ta ansvar och bekänna färg. Således fanns det redan före valet ett tryck på att ta med invandringskritiska och EU-skeptiska Sannfinländarna.

Därför återstod egentligen bara två huvudalternativ: Låta stommen i regeringen bestå av Centern, Sannfinländarna och Socialdemokraterna, eller av Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet. Som en extra krydda var det många som trodde att Sipilä även skulle bjuda in Gröna förbundet eller Svenska folkpartiet, som fram tills nu har suttit i samtliga regeringar sedan 1979.

I stället kommer Finland att styras av en tre partier stor konservativ center-höger-regering.

Även om regeringsprogrammet inte är färdigförhandlat, och det är oklart vilka eftergifter partierna har fått göra, innebär det troligtvis att Finland kommer att försöka ta sig ur sin flera år långa ekonomiska kris med reformer och skattesänkningar. Efter en mandatperiod av politiskt käbbel efterfrågar finska folket en ledare som går från ord till handling, och som tar landet från låg- till högkonjunktur.

Det är här Juha Sipilä kommer in i bilden. Populariteten till trots är han relativt ny i politiken och hans värdekonservatism och hemvist inom laestadianismen har väckt uppmärksamhet. Fram tills för bara några år sedan var han en framgångsrik företagsledare och det är med företagarens retorik, med konkreta mål och löften om goda resultat, han har byggt sin popularitet.

Nu, nästan tre veckor efter valet, har Sipilä valt vilka han vill lösa Finlands ekonomiska problem tillsammans med. Nu återstår bara att göra det.

Mer läsning

Annons