Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Populismen bäddar för majoritetens tyranni

/

Nästan var femte europeisk väljare röstar i dag på ett vänster- eller högerpopulistiskt parti. Det är en dramatisk förändring av förutsättningarna för europeisk politik, den största sedan kommunismens fall, konstaterar statsvetaren Andreas Johansson Heinö i tankesmedjan Timbros nya ”Authoritarian Populism index”.

Annons

Det är med andra ord inte så konstigt att uttalanden om att den liberala demokratin måste skyddas från populisterna gång på gång återkommer i den politiska debatten. Men vad exakt är det egentligen som behöver skyddas?

Ibland är det i debatten lätt av att få intryck av det är den populistiska stilen i sig som är problematisk. Men att folket ställs mot eliten kan rentav vara demokratiskt nyttigt. Och etablerade partiers rädsla för ”enkla lösningar” är inte sällan ett sätt att avfärda politiska konkurrenter som tänker utanför den politiska teknokratins snäva ramar.

Andra tycks koppla hotet mot den liberala demokratin till ifrågasättandet av en specifik politisk agenda, exempelvis en liberal migrationspolitik eller EU-medlemskap. Men Sverige upphörde inte att vara en liberal demokrati när vi i höstas lade om migrationspolitiken, lika lite som Storbritannien upphör att vara det när man lämnar EU.

Kärnan i den liberala demokratin är kombinationen av majoritetsstyre och omfattande begränsningar av detsamma. Majoritetsprincipen kombineras med individuella fri- och rättigheter som inte kan inskränkas av tillfälliga parlamentariska majoriteter. Oberoende instanser, exempelvis författningsdomstolar, prövar om lagar är förenliga med grundlagen, medan statliga medier, domstolar och centralbanker är oberoende av lagstiftarna.

Ytterst handlar detta om att skydda individen från kollektivet och minoriteten från majoritetens tyranni.

Det är denna ordning som på många håll ifrågasätts och hotas av populister. Allra tydligast är utvecklingen i Ungern, där premiärministern Victor Orbán genom begränsningar av rättsväsendets oberoende och mediernas frihet strävar efter att skapa en ”illiberal stat”, byggd på det ”nationella intresset” snarare än individuella fri- och rättigheter. Andra högerpopulister talar om att fler beslut, om exempelvis invandring, borde fattas genom bindande folkomröstningar.

Även bland vänsterpopulister, som har helt andra ideologiska utgångspunkter, finns föreställningen att det går att skapa en renare och sannare folkvilja om demokratin befrias från inskärningar i form av exempelvis författningsdomstolar och oberoende centralbanker för att i stället baseras på mer direktdemokrati.

Högerpopulister beskrivs ibland som anti-demokratiska, men i själva verket strävar de, precis som vänsterpopulisterna, efter att befria demokratin från liberalismen, så att majoritetens vilja blir allena rådande.

Man kan ogilla populisters stil eller deras åsikter om invandring och EU. Men det verkliga problemet är att de ifrågasätter en politisk ordning, som trots alla dess brister, visat sig vara den minst dåliga.

Mer läsning

Annons