Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Vad händer efter Back?

Annons
I går meddelade kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall, Ewa Back, på en presskonferens att hon väljer att inte ställa upp för omval. Så sent som för några veckor sedan sade Back till ST att hon ställer upp för ytterligare en mandatperiod ifall vänstermajoriteten får förnyat förtroende, något som hon nu alltså tar tillbaka. Vad som har ändrats under de förflutna veckorna sedan Backs förra besked går det bara att spekulera om. Själv säger hon att det är ett beslut som mognat fram.
Den rådande situationen är mycket märklig. Ingen utanför det socialdemokratiska partiet, om ens där, vet vem som kommer att vara socialdemokraternas kandidat till posten som kommunalråd inför det kommande valet.
En som skulle kunna vara en tänkbar efterföljare till Ewa Back är Christer Berglund, i dag vice ordförande i kommunstyrelsen. Under de två senaste mandatperioderna har han haft hand om näringslivs- och utvecklingsfrågor. Det uppges dock att Berglund överväger erbjudanden från näringslivet och inte bestämt sig för om han vill fortsätta som ledande politiker. Ett alternativ kan vara att någon av nämndsordförandena får kliva upp och axla kommunalrådsmanteln.
Vi ser alltså ut att kunna gå en spännande valrörelse till mötes på det lokala planet. Precis som en Allians för Sverige har formats nationellt har de borgerliga partierna tillsammans med miljöparitet lokalt bildat en Allians för Sundsvall. Efter flera decennier av obrutet socialdemokratiskt styre utmanas maktpartiet nu på allvar av en hungrig opposition. Det otydliga ledarskapet inom socialdemokratin torde få oppositionen att vädra morgonluft.
I ett retrospektiv framstår Ewa Backs politiska gärning inte som präglad av några stora framgångar eller bestående reformer. Stora ekonomiska underskott och en allmän ekonomisk irrfärd var länge vardag i kommunen även om kursen på senare tid rätats ut och enligt prognoser skall budgeten visa ett plusresultat för det innestående året. Det som hade kunnat bli det bestående minnet av Ewa Backs politiska ledarskap vore ett scenhus. Men av de högtflygande planerna återstår nu inte mer än ett kostsamt raserat korthus.

\"en allmän ekonomisk irrfärd var länge vardag i kommunen

Mer läsning

Annons