Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindén: En ny Ullsten kan behövas efter valet

Få svenska politiker är så pass bortglömda som tidigare statsminister Ola Ullsten som dog i dag.

Annons
Folkpartiets Ola Ullsten (1931-2018) var statsminister 1978-1979

Han ledde 1978-1979 en renodlad folkpartiministär då regeringen Fälldin hade avgått. Numera brukar "regeringen Ullsten" mest nämnas i skolans samhällskunskapsundervisning då den visar att en statsministerkandidat måste ha en aktiv majoritet mot sig i riksdagen för att förlora. Själv är han så pass bortglömd att Ingvar Carlsson i en intervju med Mats Bergstrand inför boken om Ullsten i Bonniers uppslagsverk Sveriges statsministrar under 100 år (2010) kunde skämta i stil med: "Inte fan visste jag man kunde prata i två timmar om Ola Ullsten?" Men glömskan gör inte socionomen från Teg rättvisa.

Själv är han så pass bortglömd att Ingvar Carlsson i en intervju med Mats Bergstrand inför boken om Ullsten i Bonniers uppslagsverk Sveriges statsministrar under 100 år (2010) kunde skämta i stil med: "Inte fan visste jag man kunde prata i två timmar om Ola Ullsten?"

Ola Ullsten sökte sig till dåvarande Folkpartiet när det leddes av Bertil Ohlin på 1950-talet men han hade mer gemensamt med 1920-talets Frisinnade än med det senare Folkpartiet. Han hyste ett varmt intresse för omvärlden och var tillsammans med David Wirmark (1926–2014) något av symbolen för de liberaler som brann för "u-landshjälpen". På 1960-talet hade han följt amerikanska presidentvalskampanjer och introducerade halmhattar och Dixielandmusik som underhållning på Folkpartiets torgmöten. När han sedan blev ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) fick han smeknamnet "Coola Ola" som inte riktigt handlade om hans karisma utan om att lösa svåra situationer och förhandlingslägen.

Utrikesminister Olla Ullsten (FP), ekonomiminister Gösta Bohman (M) och statsminister Thorbjörn Fälldin (C) på Stockholms slott för att uppvakta kungen på hans 35-årsdag 1981.

Att det gick att lita på Ola Ullsten tyckte också Per Ahlmark som inte bara ville ha honom som efterträdare i ungdomsförbundet utan också med sig in i den borgerliga regeringen 1976 och som sin efterträdare på partiledarposten. Ahlmark bytte senare åsikt som han också gjorde med andra senare partiledare vilket Lars Leijonborgs memoarer har vittnat om.

Sverige behövde regeras då det var dyrt att kasta ut landet i nyval och Folkpartiet kunde anta uppdraget.

I sina egna memoarer Så blev det (2013) ger Ullsten aldrig riktigt något svar på varför det skar sig mellan honom och Ahlmark. Han ger inte heller någon riktig motivering till varför han sökte och fick Socialdemokraternas medgivande till att bilda en ren folkpartistisk minoritetsregering. Sverige behövde regeras då det var dyrt att kasta ut landet i nyval och Folkpartiet kunde anta uppdraget. Det blev inte heller så mycket av själva regerandet annat än ett förbud mot barnaga som Ullsten var stolt över att ha drivit igenom. En klassiskt frisinnad ståndpunkt som alla kunde enas kring.

För det blev väldigt tyst kring "parentesen Ullsten" som han ibland har kallats och vi hade behövt hans insikter i dessa tider där det efter valet kan bli ett kämpigt parlamentariskt läge.

Efter valet 1979 fick de borgerliga partierna åter majoritet i riksdagen och Ullsten återkom som utrikesminister. Han var då med om att den sovjetiska ubåten U137 gick på grund utanför Karlskrona men verkar inte ha varit insatt i det säkerhetspolitiska läget. Statsminister Torbjörn Fälldin och överbefälhavare Lennart Ljung litade inte fullt ut på honom och om detta berättar Ljung i sina dagböcker.

Ola Ullsten gratulerar Folkpartiets partiledare och dåvarande skolminister Jan Björklund efter dennes Almedalstal 2012. Med på bilden är dåvarande jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP)

Det Ullsten skulle tjänat på var att ge fler intervjuer och motivera sitt agerande. För det blev väldigt tyst kring "parentesen Ullsten" som han ibland har kallats och vi hade behövt hans insikter i dessa tider där det efter valet kan bli ett kämpigt parlamentariskt läge. Behovet av en ny "Coola Ola" kan mycket väl bli stort efter valet.

Tidigare statsminister Ola Ullsten blev 86 år gammal.

Mer läsning

Annons