Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindén: Sjöstedt är sympatisk – hans politik är inte det

Det finns få som ogillar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och det är förståeligt.

Annons
Vältalig partiledare med skadlig politik.

Han är lugn, empatisk och en lysande retoriker vilket han visade när han avslutade Vänsterpartiets dag i Almedalen. Att citera Emil i Lönnebergas ord "när man behöver blir man stark" visar att han vet hur man ska formulera sig så folkligt som möjligt. Det märktes dessutom att han anser att Vänsterpartiet har vind i seglen.

Enligt Sjöstedt "pågår det helt olika valrörelser" där man nationellt talar om något helt annat än vad som sägs "ute i landet" vilket i sig är en klassisk Almedalsvinkel.

I övrigt fanns det inte direkt något konkret att vare sig berömma eller kritisera i hans tal. Förutom gratis idrottsskola för alla barn och då handlar frågan fortfarande om finansiering. Enligt Sjöstedt "pågår det helt olika valrörelser" där man nationellt talar om något helt annat än vad som sägs "ute i landet" vilket i sig är en klassisk Almedalsvinkel. På scenen i Visby vill alla politiker berätta om "alla de människor de möter" och enligt Sjöstedt kan i princip allt lösas "så länge de rika slutar köra sina stadsjeepar".

I övrigt attackerades "vinster i välfärden" och det har partiet gjort till sin paradfråga.

Förutom "högern" som han i största möjliga mån ville placera i samma bur som SD fick Socialdemokraterna kritik då de i dag "vill vara ett mittenparti". Enligt Sjöstedt skulle mittenåplitik vara exempelvis budgetöverenskommelser mellan båda blocken i riksdagen och då har Socialdemokraterna strävat efter sådan sedan mitten på 1980-talet.

Visserligen går det relativt bra för Vänsterpartiet i opinionen men attackerna mot Socialdemokraterna talar sitt tydliga språk: Sjöstedt är rädd för en blocköverskridande regering efter valet för då kommer Vänsterpartiets inflytande att minska.

Att han dessutom framhävde CSN-finansierade körkort för unga samtidigt som han uppmanade till minska bilkörning visade att det ibland är svårt att bedriva politik då konsekvens inte är populismens starkaste sida. I övrigt attackerades "vinster i välfärden" och det har partiet gjort till sin paradfråga. Visserligen går det relativt bra för Vänsterpartiet i opinionen men attackerna mot Socialdemokraterna talar sitt tydliga språk: Sjöstedt är rädd för en blocköverskridande regering efter valet för då kommer Vänsterpartiets inflytande att minska. Det är därför som Allianspartierna bör ha i bakhuvudet att det efter valdagen kan behövas okonventionella lösningar. För annars kan det bli så olyckligt att Jonas Sjöstedts parti får ännu större inflytande än vad de haft hittills.

Mer läsning

Annons