Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Ja, vad hände med självrespekten, Kerstin Weigl?

/

Annons

Kerstin Weigl är en journalist som har skrivit så mycket bra. Bland annat har hon gjort ett enastående jobb för att uppmärksamma det som i pressen kallas ”familjetragedi”, men som i själva verket betyder ”en man har mördat en kvinna”. Hon har gett röst åt tystade flickvänner, sambos, hustrur och ex; och på sistone även åt skamkulturens döttrar och systrar.

Just därför känns det märkligt att hon själv plötsligt uttrycker den unknaste sortens kvinnoförakt.

”Jag skriver med tvekan. Att göra sig lustig över människors utseende är normalt mobbning”, inleder hon sin senaste krönika – och ägnar sedan resten av texten åt att göra ned Isabella Lövin, Miljöpartiets nyvalda språkrör:

”Jag såg häromdagen Lövin tv-intervjuas från Istanbul men uppfattade just inte vad hon sa om FN:s humanitära toppmöte utan försvann i tankar på testarna i pannan, om de är frisyr eller lösslitna ur hårklämman hon brukar ha och när klippte hon sig senast, haft för mycket att göra..?”

Det är så deppig läsning.

”Varför slet inte någon fram en hårborste åt ministern före sändning?”, skriver hon apropå Isabella Lövins tv-intervju efter FN-toppmötet, och fortsätter sarkastiskt: ”Hon som har så mycket att uträtta! Världshaven! Den orättfärdiga handelspolitiken! Hon vill bli respekterad för den hon är! Visst. Men självrespekt då? Den där putsen går fort, jag ­lovar. Fyra sekunder och ett bra mineralpuder.”

Ja, vad hände med självrespekten? Hur hamnade Kerstin Weigl här?

Framställningen av mineralpuder är så oetisk att Åsa Romsons båtfärg skulle blekna i jämförelse. Vi pratar småbarn som sliter sönder sig i miljöfarliga gruvor. Så ”börja använda mineralpuder” är ett dåligt tips, i synnerhet till en miljöpartistisk politiker.

Och varför framhåller Kerstin Weigl statsminister Stefan Löfven som ett estetiskt föredöme? Han står garanterat inte och borstar håret och mineralpudrar sig inför varje framträdande.

Den diskret fräscha look som Kerstin Weigl i gengäld kräver för att lyssna på Isabella Lövin tar dessutom betydligt längre än ”fyra sekunder” att färdigställa. Räkna snarare med en timme.

På den tiden skulle den helt ofixade Stefan Löfven redan ha hunnit bli klar med sitt tv-framträdande för länge sedan, och reportrarna ha dragit därifrån.

Om stilkraven fått råda hade vi därför helt missat Isabella Lövins kommentar från FN-toppmötet om hjälpinsatser för kvinnor i krigszoner. Med tanke på att Kerstin Weigl själv har samma frisyr som Isabella Lövin skulle vi inte heller få ta del av hennes egen prisbelönta journalistik om mäns våld mot kvinnor. Det vore väldigt synd.

Jag är nämligen säker på att världen skulle bli fattigare utan dem. Och i mitt tycke behöver offentligheten snarare fler, inte färre, kvinnor som har ”för mycket att göra” för att hinna se perfekta ut jämt.

Mer läsning

Annons