Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Sven Melander gör rätt som säger ifrån

Han är en medelålders vit man, och han sitter semesteravslappnat tillbakalutad i trädgårdsstolen. Han vill prata feminism, för det är en grej han verkligen inte fattar. Han är den folkkäre 40-talist-skådisen Sven Melander, mobilkameran rullar, och du kan aldrig gissa vad som händer sedan.

Annons

Vad som händer sedan är att Sven Melander påpekar att artisten Zara Larsson har helt rätt i att kvinnor ska slippa bli trakasserade, tafsade på, våldtagna. Att det är obegripligt att folk ger sig på henne, för det är fan inte hon som är problemet; problemet är de som tror att övergrepp är okej. Det är inte ofta man hör män sätta ned foten offentligt på det sättet.

I sociala medier finns en rad män som står upp för kvinnokampen, men bara när den sammanfaller med deras huvudintresse: att framställa invandrare som roten till allt ont. Sker inte det har de inget annat än könsord och grova våldtäktsfantasier till övers. Sven Melander menar att en oroväckande stor del av svenska män beter sig så.

Men han har fel. Det är inte en stor del.

Sven Melander.

Expressen och Researchgruppen gjorde för några år sedan ett prisbelönt gräv om kvinnohat och rasism, som journalisten Fredrik Strömberg sedan följde upp. Granskningen visade att personer med kopplingar till hatsajter som Avpixlat skrev sex gånger så mycket som andra i SVT Debatts kommentarsfält, och att en knapp procent av alla kommentatorer stod för 74 procent av alla inlägg.

Samma sak verkar gälla Sven Melanders Facebookvideo. Även om man för skojs skull låtsas att alla kommentarer under videon är negativa, vilket självklart inte är fallet, så är de 2862 stycken. Antalet personer som gett videon tummen upp: över 81 000. Ändå tar mediernas rubriker fasta på att Sven Melander nu uppmanats suga olika kroppsdelar.

Hatet ges oproportionerligt mycket utrymme, tillmäts oproportionerligt stor vikt. Det snedvrider debatten, får vindkänsliga ledarsidor att driva fritt, långt ut på auktoritära vatten som inte ens fanns på kartan för bara några år sedan. Och man vänjer sig. Plötsligt känns det normalt att statsminister Stefan Löfven kallar sig nationalist och nämner orden Sverige och svenskar 44 gånger i sitt almedalstal.

Den senaste opinionsundersökningen om svenskars inställning till invandring, SOM-institutets mätning, visade att 81 procent oroar sig mycket eller ganska mycket över främlingsfientligheten i samhället. Men denna tysta majoritet drunknar i internetarméns VERSALER. Och Zara Larsson har levat mitt i detta varje dag sedan hon var 14 år.

Zara Larsson

Nu är hon 18, och när hon fick veta att en tjej våldtagits i publiken under hennes konsert spontantwittrade hon: Jag hatar killar. Hatsajten Fria Tider plockade genast upp detta. Vilket gjorde att hon överöstes av ännu mer vidrigheter. Ingen bryr sig om hennes förtydliganden om hur hon egentligen menade.

Det är bra att Sven Melander ställer sig upp och säger emot. För hatet mot invandrare och kvinnor är inte en fråga för invandrare och kvinnor. Tvärtom. Fler borde lägga sig i. Alldeles särskilt då vita medelålders män.

Mer läsning

Annons