Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magdalena Andersson vill skicka flyktingar och långtidsarbetslösa till skogs

Annons
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Thommy Tengborg / TT

I finansminister Magdalena Andersson sista budget för mandatperioden så blev det välfärdsreformer för 2,6 miljarder kronor. Detta samtidigt som regeringen såg till att "nolla" den skuld som staten har haft till kommunerna för asylmottagandet av ensamkommande.

Sedan flyktingkrisen 2015 handlar det om nästan 5 miljarder kronor som byggs upp i form av fordringar som nu betas av i och med vårändringsbudgeten.

Miljarder till flyktingmottagande

Reaktionerna blev naturligtvis de väntade. Pratet om att "flyktingbarnen dränerar den svenska välfärden" kommer att förfölja regeringen in i valrörelsen på grund av den närmast redovisningstekniska manövern.

Men bortsett från det, och de rätt toftiga statsfinansiella perspektiven i övrigt – huruvida regeringens prognoser är alltför optimistiska eller inte – så bör regeringen kritiseras för bristen på rejäla strukturreformer under mandatperioden.

Alliansen har också ett ansvar

Givetvis måste både arbetsmarknaden och bostadsmarknaden reformeras för att rusta Sverige inför en konjunkturnedgång. Och i detta bär också allianspartierna ett ansvar för de politiska låsningarna i de stora strukturfrågorna.

Det allmänna samtalsklimatet och den hårda retoriken så här inför valrörelsen bidrar dock till att blocköverskridande lösningar känns mycket avlägsna. Detta trots att regeringen paradoxalt nog inte ens skulle ha haft möjlighet att gå fram med en sista budget om det inte vore för alliansen.

Nyanlända måste få arbete

Klart är att även nästa mandatperiod kommer präglas av svårigheterna med att vaska fram en handlingskraftig regering. Särskilt en regering som kan ge svar på ödesfrågan om hur nyanlända ska få arbete.

Den nuvarande regeringen har tydligt visat sig oförmögen att ge svar på frågorna om hur man ska förhindra att en bidrags- och sysselsättningsberoende (etnisk) underklass växer fram.

Skicka dem till skogs

Tyvärr är det vad vi ser hända. I vårändringsbudgeten illustreras utvecklingen i två tämligen nedslående formuleringar som satta tillsammans ger en ögonblicksbild av detta nya Sverige: "En utbildningsplikt för nyanlända har införts." – samt – "Nyanlända och långtidsarbetslösa får arbetslivserfarenhet samtidigt som eftersatta behov, som exempelvis slyröjning och upprustning av vandringsleder, kan tillgodoses."

Lite elakt kan sägas att regeringens idé för de personer som inte klarar av att erhålla gymnasiekompetens är att skicka dem till skogs.

Behövs inga fler låtsasjobb

Sorgligt är det i alla fall. Framför allt när det nu också är smärtsamt uppenbart att de rödgröna partierna saknar vilja att formulera ett ambitiöst program för de personer som mest av allt behöver sänkta trösklar till arbetsmarknaden snarare än låtsasjobb och sysselsättning.

Ja, trots att de rödgröna lyckades med bedriften att behålla regeringsmakten under fyra år så har de inga lyckade reformer att skryta med.

Eller kanske just därför.

Mer läsning

Annons