Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mansklinik istället för jämställdhetsverk

Annons
I går meddelade vår jämställdhetsminister, Jens Orback, att han vill starta en mansklinik för behandling av män som misshandlar kvinnor. Det är ett av regeringens bästa förslag på länge. Forskning har belagt att återfallsfrekvensen bland misshandlande män är stor och allt måste göras för att försöka minska dessa återfall. Att som Riksorganisation för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Rocks) - som uppmärksammades mycket efter två tv-program i våras fördöma vård av män är vansinnigt.
Rocks argumentation bygger på att kvinnomisshandel är ett strukturproblem och inte ett individuellt problem. Med denna argumentation blir så klart behandling av män som slår meningslös. Den något dunkla argumentationen menar ju att det inte är den enskilde mannen som bär ansvaret, utan män som kollektiv. Men frågan är om det finns något belägg för den strukturteori som Rocks predikar. Och som tur är tillämpar vi inte kollektiv bestraffning i vårt rättssystem.
Det är dock viktigt att fastslå att många kvinnojourer gör ett enormt värdefullt arbete för utsatta kvinnor trots alla stolligheter inom riksorganisationen. Pengarna till ett behandlingscentrum för män bör inte tas ifrån de pengar som i dag går till kvinnojourernas verksamhet. Vi måste avsätta tillräckligt med resurser för att både kunna hjälpa utsatta kvinnor och behandla misshandlande män. Istället för att lägga onödiga pengar på det föreslagna jämställdhetsverket som enligt bland annat Statskontoret skulle vara verkningslöst bör pengarna läggas på att rehabilitera män som misshandlar kvinnor.
Självklart skall kvinnomisshandlarna straffas i enlighet med lagstiftningen, det är inte tal om att det skall tyckas synd om de män som begår dess avskyvärda brott. Men det är bra om de under eventuell fängelsevistelse kan få behandling så att de förhoppningsvis inte begår samma brott igen när de kommer ut. Erfarenheterna från andra länder är tydliga, behandling av män minskar antalet återfall. Att låta bli att behandla männen bara för att det inte passar in den teoretiska världsbild som man så gärna vill skall stämma är bara dumt. Därför skall Jens Orback ha all heder när han nu gör upp med de dogmer som Margareta Winberg och Rocks har släpat in i regeringskansliet.

\"Regeringens bästa förslag på länge

Mer läsning

Annons