Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Att vilja ta hand om sina barn är inte egoistiskt

/

Annons

Jag är föräldraledig hela sommaren i år (inte helt och fullt eftersom jag fortsätter att skriva en krönika i veckan, men ändå). Samma sak var det 2014 när jag var hemma med mitt första barn.

Är det ett egoistiskt beteende av mig? Är jag en lumpen person som bara försöker förlänga min sommarledighet på bekostnad av andra? Naturligtvis inte. För mig råkar det vara så att mina barn båda är födda så att det lämpat sig för mig och min sambo att skifta vem av oss som jobbar och vem som är föräldraledig just i början av sommaren, för att sedan skola in på förskolan i början av nästkommande år.

För vissa är föräldraledighet i kombination med semester det enda sättet att få ihop sommaren om inte barnen ska lämnas vind för våg under sommarlovet. För andra är det ett sätt att få tillbringa lite mer tid med dem som betyder allra mest. Jag har svårt att ha några invändningar emot det.

I veckan kunde vi läsa i tidningen om ett anonymt polisbefäl i Västernorrland som uttryckte just att poliser som tar ut föräldraledighet på sommaren är "egoistiska" och att de "utnyttjar systemet till bristningsgränsen". Vad vi talar om är alltså anställda inom Polismyndigheten som använder sig av sin lagstiftade rättighet att vara hemma med sina barn när de är små.

Det är måhända så att det sticker i ögonen på kolleger som inte har barn eller som har äldre barn att andra anställda kan vara långlediga på sommaren, men det är nog bara att gilla läget. Eller så kan de börja argumentera för en förändring av lagen som gör att poliser inte har rätt att vara föräldralediga på samma villkor som andra, även om jag misstänker att det kommer att vara svårt att få något större gehör för den åsikten.

Det är klart att det finns verksamheter där det är svårare att bemanna upp med sommarvikarier eller låta verksamheten på halvfart under sommarmånaderna. Polisen är en sådan verksamhet. Särskilt illa blir det förstås i en tid när många poliser samtidigt säger upp sig eftersom de inte anser att det är värt att arbeta som polis under de villkor som råder (till exempel låga löner och hög arbetsbelastning). Men polisen lär heller inte bli en mer attraktiv arbetsgivare om myndigheten nu skulle börja nagga de anställdas rätt att vara hemma med barn i kanten. Alla moderna arbetsgivare måste se till att det är möjligt att förena arbetsliv och karriär med ett privatliv där familj och barn inte behöver försakas – annars lär de anställda inte bli långvariga.

Sjukvården är ett annat område som har det tufft under sommaren. Människor måste opereras, föda barn eller få sina brutna ben omhändertagna under sommaren i lika hög grad som under årets övriga månader. Samtidigt går det naturligtvis inte att förneka läkare, sjuk- och undersköterskor eller annan vårdpersonal att ta ut sin sommarsemester. Landstinget i Västernorrland har flera gånger erbjudit extrapengar för den som kan tänka sig att flytta sin semester utanför de ordinarie semesterperioderna. Det skulle också kunna vara ett alternativ för Polismyndigheten att säkra bemanningen under sommarmånaderna, men det är förstås ingen billig åtgärd. Men många timmars beordrad övertid kostar också, både i pengar och i missnöje bland den personal som får jobba.

Mer läsning

Annons