Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Centerpartiet ska krama småföretagare – inte vänsterpartister

Annons

"Trevlig eftersmak", så beskrev Centerpartiet i Sundsvall på Facebook nyligen den gemensamma ”inspirationsdag” som partiet haft tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Man hade bland annat myst med Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, den tidigare inrikesminister Anders Ygeman. Det talades i inlägget vidare om hur de tre partierna är ense om att de har ”berikat varandra” under mandatperioden.

Hans Forsberg (C), längst till höger, tillsammans med sina koalitionskolleger från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.Bild: Håkan Humla

Centerpartiets inlägg förefaller när detta skrivs vara raderat, kanske blev det för mycket till och med för "Åsa Nisse-marxisterna" i Sundsvall att så ogenerat frottera sig med ett parti som på riksplanet på många sätt är Centerpartiets raka motsats…

Det är ingen hemlighet att jag är mycket skeptisk till att C i Sundsvall har lierat sig med Vänsterpartiet. För medan C gärna pratar om näringspolitik och lyfter småföretagarnas villkor så är Vänsterpartiet fortfarande ett parti som är djupt skeptisk till marknadsekonomi och valfrihet. Det är Vänsterpartiet som försöker tvinga regeringen att bakvägen strypa valfriheten genom att i praktiken förbjuda vinster för företag som till exempel bedriver skolverksamhet eller äldreboenden.

Centerpartiet stödjer och ger legitimitet åt en småföretagarfientlig politik.

I Sundsvall har Vänsterpartiet och Socialdemokraterna lyckats övertala Centerpartiet om att gå med på en inköpsstrategi som enligt Svensk Näringsliv strider så väl mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om valfrihetssystem (LOV) som mot EU-rätten. Och nu är man på väg att gå vidare med ännu hårdare regler vid upphandling till kommunen, något som direkt slår mot små, lokala företag. Det riskerar också att göra inköp dyrare än de skulle behöva vara, det vill säga ett direkt slöseri med Sundsvallsbornas skattepengar.

Att de två vänsterpartierna inte har några problem med att dra åt tumskruvarna för småföretagare är en sak, men att Centerpartiet kan gå med på det är närmast obegripligt. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har dessutom majoritet i kommunfullmäktige så de behöver inte ens Centerns röster för att driva igenom sitt korståg mot de lokala småföretagen.

C i Sundsvall är tydligen mer intresserad av att omfördela de befintliga resurserna inom kommunen än att se till att skapa en grogrund för växande resurser som kommer alla till del.

Hans Forsberg (C) har många gånger lyft fram allt Centerpartiet har uppnått med detta samarbete – kommunens landsbygdsprogram, satsningar på bredband till landsbygden etcetera – men mindre ofta talar han om att partiet stödjer och ger legitimitet åt en småföretagarfientlig politik. C i Sundsvall är mer intresserad av att omfördela de befintliga resurserna inom kommunen (mindre till Stenstan och mer till andra kommundelar) än att se till att skapa en grogrund för växande resurser som kommer alla till del.

Till skillnad från de styrande centerpartisterna i Sundsvall tycker jag det ger en ganska otrevlig eftersmak.

Du har läst en ledartext av Marcus Bohlin som är politisk redaktör på Sundsvalls Tidning (lib).

Du kan följa Marcus antingen på Facebook eller Twitter eller läsa fler ledare på ST.nu.

Mer läsning

Annons