Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Den som välter bord med SD får Jimmie Åkesson över sig

/

Annons

"Det är dags att välta bordet." Så skrev Hans Bergström, före detta chefredaktör för liberala Dagens Nyheter, i ett mejl till Linus Bylund, en av topparna i Sverigedemokraterna, inför den famösa budgetomröstningen i december 2014. Och bordet vältes. Statsminister Stefan Löfven hotade med nyval men satt sedan kvar efter att Decemberöverenskommelsen slöts.

Det är anmärkningsvärt, och sorgligt, att en mångårig liberal redaktör och tung borgerlig opinionsbildare de senaste åren tycks ha förlorat sin politiska kurs. För det är inte första gången Bergström agerar på ett sätt som går på tvärs med den socialliberalism som Bergström historiskt gett uttryck för.

Också Rasmus Törnblom, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, eldar nu på för att bordet ska vältas. Han vill att Alliansen ska lägga fram gemensamma förslag och hoppas på att de går igenom med Sverigedemokraternas hjälp.

Till Aftonbladet säger Törnblom: "Om SD vill rösta på Alliansens politik är upp till dem. Men då är det Alliansens politik och ingen politik som är kompromissad med dem."

Jag kan förstå att det finns en frustration bland vissa borgerliga debattörer över att Alliansen inte går mer på offensiven. Men det finns inget egenvärde i att utlösa en regeringskris om det inte finns en plan för hur regeringsmakten ska kunna tas över.

De fyra borgerliga partierna ska inte agera som SD gjorde i december 2014. Eller för den delen som SD gjorde i Sundsvall förra mandatperioden. Då röstade SD igenom Socialdemokraternas budget trots att kommunen styrdes av en blågrön koalition. Detta för att ge majoriteten "en knäpp på näsan", som Johnny Skalin (SD) uttryckte det. Det är inte att ta ansvar.

Eftersom inget av de borgerliga partierna vill regera tillsammans med Sverigedemokraterna så är det bara dumt att fälla regeringen. Det är nämligen inte realistiskt att tro att Sverigedemokraternas stöd kommer utan en prislapp.

SD är inte ett parti som går att lita på. Det välts bord och knäpps på näsan utan något som helst konsekvenstänkande. Att sätta sig i en minoritetsregering och förlita sig på att SD kommer att se till att politiken får tillräckligt stöd i riksdagen är en synnerligen vansklig strategi.

Utfallet riskerar att bli antingen ännu en regeringskris om Alliansen vägrar att gå SD till mötes eller faktiska eftergifter till SD i utbyte mot stöd i riksdagens omröstningar. Inget av de två scenarierna är eftersträvansvärda.

Självklart måste också regeringen inse att den regerar i minoritet. Inte ens med Vänsterpartiets stöd har regeringen majoritet i riksdagen. En mer ödmjuk inställning från statsminister Stefan Löfven och de övriga statsråden skulle inte skada.

Regeringen tycker om att benämna sig som en "samarbetsregering" men hittills har det bara visat sig vara tomma ord.

I stället för att ingå märkliga överenskommelser uppkallade efter vintermånader så borde både regeringen och Alliansen inse att inget av de två blocken har egen majoritet. Då måste Sverige styras med stöd över blockgränsen.

Mer läsning

Annons